dobro je znati /

Bez obzira na godišnje doba: Hrana koju ne trebate držati u hladnjaku

Vjerojatno vam se čini da je najbolje sve namirnice čuvati u hladnjaku ili kada se vratite iz trgovine jednostavno sve stavite u hladnjak. Opreza nikad dosta. Međutim, vrlo je važno znati koje namirnice trebaju ići u hladnjak. Kliknite na 'SLJEDEĆA'

VOYO logo
VOYO logo

Rajčice

Stavljanje rajčica u hladnjak spriječit će ih da sazriju i uništiti njihov okus. Prema Mercoli, stavljanje rajčice u hladnjak mijenja njihovu kemijsku strukturu i smanjuje količinu spojeva u plodu, što utječe na njihov okus. Na teksturu i boju rajčice mogu utjecati i niske temperature, a zbog "ozljeda" koje su uzrokovane temperaturama ispod 5°C rajčice mogu biti mekane i uništene na površini.

Pomaknuta klasika: Juha od rajčice na malo drugačiji način

(Foto: Pixabay)

Krumpir

Krumpir treba čuvati negdje na hladnom i suhom, bilo u papirnatoj ili rupičastoj vrećici kako bi bio suh, ali ne u hladnjaku. Ako ga držite u hladnjaku, škrob u krumpiru može se promijeniti u šećer, što će utjecati na njegovu teksturu i uzrokovati da se promjeni boja, a okus može biti slatki.

Znate li kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?

(Foto: Pexels)

Luk

Ako luk nije oguljen, tada mu treba hladno i suho skladište s puno zraka, ali ne hladnjak. Luk trebate staviti u hladnjak jedino kada je oguljen ili narezan. Sjeckani luk može se čuvati u zatvorenoj posudi do sedam dana.

Od uklanjanja akni do smirivanja pčelinjeg uboda: 7 nevjerojatnih stvari koje luk može napraviti

(Foto: Pixabay.com)

Kruh

Hladnjak je "stvarno loš" za kruh, piše seriouseats.com. Zamrzavanje kruha može sačuvati kruh, ali stavljanje kruha u hladnjak ubrzat će proces sušenja. Niska temperatura uzrokuje da se škrob kristalizira daleko brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji kruh čini tvrdim i ustajalim.

Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine

(Foto: Shutterstock)

Banane

Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu zrele nekoliko dana - ali ako ih stavite dok su još pomalo zelene i tvrde, neće sazrijevati uopće. Ni nakon što ih izvadite iz hladnjaka, kora će im postati crna.

Ako ne jedete bananu svaki dan, možda će vas ovo uvjeriti u suprotno

(Foto: Pexels)

Češnjak

Stavljanje češnjaka u hladnjak ili plastične vrećice može stvoriti plijesan. Najbolji način skladištenja češnjaka je da ga držite "na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu gdje zrak cirkulira", piše Independent.

Koja je zdravstvena korist češnjaka?

(Foto: Pexels)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali