
Olakšat će vam probavu dok trepnete

Jetra neprekidno proizvodi žuč, u jednom danu od 800 do 1000 ml. Iz žučnog mjehura u duodenum odlazi samo ako je potrebna za probavu hrane, a to potiču specifični stimulansi.
Jetra proizvodi žuč koja sadrži žučne kiseline i lecitin – tvari koje emulgiraju ili raspršuju masne čestice i otpadne tvari koje jetra filtrira iz krvi. Primjerice kolesterol odlazi u žuč, a potom se izmetom izlučuje iz tijela.
Žuč je pohranjena u žučnom mjehuru, a otuda se kad jedete masnoće izlučuje u tanko crijevo. Žuč otapa velike količine masnoća u manje čestice i priprema ih za djelovanje enzima. Zdrav i nesmetan protok žuči pomaže probavljanju hrane i uklanjanju viška kolesterola i toksina iz tijela.
Određene namirnice potiču proizvodnju i protok žuči
Gorka hrana
Gorke namirnice pospješuju lučenje žuči, navodi se u studiji objavljenoj u 2011. godine u
Salata od crvenog radiča također je dobra za žuč.
Žitarice punog zrna
Tijekom studije na životinjama pokazalo se da cjelovite žitarice poboljšavaju protok žuči, objavljeno je u svibnju 2012. u
Voće
Vlakna u nekom voću mogu povećati proizvodnju žuči, navodi se u studiji objavljenoj u lipnju 2009. Znanstvenici su posebno izdvojili karambolu (azijski plod koji u presjeku podsjeća na zvijezdu) i naranču. Čestice vlakana u njima povećavaju izlučivanje žučnih kiselina za 133 posto u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije dobila voćnim vlaknima nadopunjenu prehranu.
Korijen maslačka
Korijen maslačka je visokovrijedna hrana, ovo bilje, između ostalog, potiče i zdravlje jetre. Spoj iz maslačka nazvan taraksacin potiče tok žuči te smanjuje zagušenje jetre, kaže nutricionist Jonny Bowden, autor knjige


















