
Grickanjem do zdravog srca: evo zašto bi dijabetičari trebali povećati unos orašastih plodova

Uvođenje orašastih plodova u prehranu može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde znanstvenici s Harvardske škole za javno zdravlje TH Chan i bostonske Brigham and Women's hospital.
Otprije se zna da se dijabetes tipa 2 povezuje s povećanom mogućnošću od razvoja krvožilnih problema.
No, dosad se malo znalo o zdravstvenoj dobrobiti orašastih plodova na zdravlje srca kod osoba koje boluju od dijabetesa.
U zadnjem istraživanju znanstvenici su koristili upitnike o prehrani što ih je prije i poslije dijagnosticiranog dijabetesa tipa 2 ispunilo 16.217 muškaraca i žena.
Od njih se očekivalo da odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem razdoblju. Odgovori su ažurirani svake dvije do četiri godine.
Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu
Istraživanje je pokazalo i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistacija, pekan oraha i lješnjaka, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.
Moguć razlog je to što se kikiriki često soli i prethodno peče, što ga čini nezdravim za srce, a i orašaste plodove češće konzumiramo s njihovom vanjskom ovojnicom koja sadrži mnoge hranjive tvari.
Signali koje vam tijelo šalje kad ne jedete dovoljno proteina
Želite imati dijete jednog dana? Unosite ove vitamine redovito
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















