
Evo zašto češće trebate jesti jaja!

Jaja su hranjiva i često ih nazivaju prirodnim multivitaminima. Bogata su antioksidansima i hranjivim tvarima potrebnim mozgu.
Evo šest razloga zbog kojih su jaja među najzdravijim namirnicama na planetu.
1. Hrana s najviše hranjivih tvari
Jaje sadrži veliki raspon hranjivih tvari, a to najbolje potvrđuje činjenicašto jednu oplođenu stanicu pretvaraju u pile.
Bogato je vitaminima, mineralima, visokokvalitetnim bjelančevinama, dobrim mastima i raznim hranjivim tvarima.
Veliko jaje sadrži 77 kalorija, 6 grama kvalitetnih proteina te 5
grama masti i ugljikohidrata tek u tragovima.
Jedno veliko jaje sadrži 212 mg kolesterola, što je mnogo u odnosu na ostale namirnice.
Samo zato što hrana sadrži kolesterol, ne znači da će podići razinu lošeg kolesterola u krvi.
Jetra proizvodi kolesterol pa ako ga nećete unositi, ona će ga
proizvoditi više.
Kolin je tvar koja spada u skupinu vitamina B-kompleksa, a bitan je za ljudsko zdravlje.
Njegov nisko unos povezan je s bolestima jetre, kardiovaskularnim bolestima i neurološkim poremećajima.
Može biti važan za trudnice, a istraživanje je pokazalo da više
od 90 posto ljudi unosi manje od preporučene dnevne količine
kolina.
Jaja su među najboljim izvorima bjelančevina u prehrani te sadrže
sve bitne aminokiseline.
Dva antioksidansa u jajima mogu imati snažan zaštitni učinak na oči.
Radi se o luteinu i zeaksantinu, koji se nalaze u žumanjku.
Nakupljaju se u mrežnici, senzornom dijelu oka.
Oni značajno smanjuju rizik od makularne degeneracije i
katarakte, koji su među vodećim uzrocima oštećenja vida i
sljepoće u starijih osoba.
Jaja sadrže ugljikohidrate samo u tragovima, ali su puni bjelančevina i masti.
Visoko su na ljestvici za mjerenje sitosti, pa se konzumiranjem jaja za doručak dovodi do gubitka masti.













