
Čuva kosti, srce i raspoloženje: proizveli prvo zdravo alkoholno piće

Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru su proizveli zdravo alkoholno piće iz tofua. Nazvali su ga 'sachi'. Tijekom proizvodnje tofua stvaraju se velike količine sirutke koja neobrađena postaje otpad i šteti okolišu.
Profesor Liu Hsao Quan i njegov student Chua Jian Yong odlučili su nešto napraviti po tom pitanju, odnosno iskoristiti sirutku. Dodali su u nju šećer , kiseline i kvasac te ostavili da fermentira tri mjeseca.
Dobili su alkoholno piće za koje tvrde da ima fantastičan cvjetno-voćni okus, a pritom je i jako zdravo jer soja (od koje je tofu napravljen) sadrži visoku razinu hranjivih tvari, a sirutka obiluje kalcijem.
Sachi sadrži osam posto alkohola, prevenira maligne bolesti, bolesti srca i krvnih žila te čuva kosti i dobro raspoloženje. Trenutačno mu je rok trajanja četiri mjeseca, no profesor i njegov student rade na tome da udvostruče rok trajanja bez dodavanaj konzervansa.
Vino, pivo ili žestica? Različite vrste alkohola različito utječu na naše emocije
Možda će vas ovo iznenaditi, ali alkohol ustvari poboljšava pamćenje
Soja biljka - biljka koja nije rezervirana samo za vegetarijance
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













