Zdravlje /

Pravilna prehrana za bolesna crijeva

Molim vas savjet za prehranu kod ulceroznog kolitisa. Moja rođakinja od 34 godine je dobila dijagnozu uz upute da ne jede sirovu hranu.

VOYO logo
VOYO logo

Važno je da odmah na početku sama prati kako reagira na pojedinu hranu i prema tome eliminira namirnice i kreira svoje jelovnike. Ključno je da je prehrana siromašna prehrambenim vlakanima, posebno u početnoj fazi.

Neka izbjegava svježe voće i povrće, raž, integralnu rižu i općenito integralne žitarice, kikiriki, orašaste plodove, mahunarke i grahorice - hranu koja 'napuhuje', irirtira crijeva ili može izazvati alergije.

Važno je da ima više manjih i laganijih obroka, svaka 3-4 sata, da izbjegava pržena, pohana i masna jela, gazirana pića, alkohol, kavu, oštre začine, natrijev glutaminat (vegeta) i sorbitol (neki bomboni i žvakaće gume). Neka smanji i unos slatkiša i jednostavnih šećera te svakodnevno unosi barem dvije litre vode (8 čaša).

Kada se stanje stabilizira, neka polako uvodi vlakna u prehranu, počevši s vlaknima topljivim u vodi putem tamnozelenog lisnatog povrća, zobi, ječma, a s vremenom neka uvodi voće bez kore itd.

Svakako joj naglasite da redovno konzumira fermentirane mliječne proizvode i sluzave juhe od žitarica te da kao dodatak prehrani uključi kvalitetne probiotike, koje može nabaviti u ljekarnama te omega-3 masne kiseline u obliku ribljeg i/ili lanenog ulja ili kapsulirane. S obzirom da je riječ o upalnom procesu, protuupalni učinak omega-3-masnih kiselina ovdje se ne smije zanemariti.

Riba, jaja, bijelo meso i jetrica namirnice su preko kojih će nadoknaditi folnu kiselinu, važnu za sprječavanje anemije (posebno važno ako su krvarenja u pitanju).

Čajevi od kamilice, mente, matičnjaka, majčine dušice djelovat će povoljno.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma sattva-nutricionizam.com

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali