
Jasna veza između probave i krvnog tlaka

Mogu li bakterije probavnog sustava utjecati na krvni tlak? Novo istraživanje pokazuje da veza definitivno postoji.
Znanstvenici s
Studija je provedena na miševima te kulturama razvijenim u laboratoriju prilikom čega su autori studije prepoznali specifične receptore raspoređene diljem cijelog tijela, olfaktorni receptor 78 i ne-olfaktorni receptor Gpr 41, koji aktivirani kratkolančanim masnim kiselinama reguliraju krvni tlak u organizmu. Kratkolančane masne kiseline nastaju fermentacijom topljivih vlakana djelovanjem bakterija prisutnih u probavnom sustavu, koje jednom apsorbirane u krvotok, se vežu za navedene receptore te utječu na razinu krvnog tlaka.
Istraživanje doprinosi boljem razumijevanju utjecaja antibiotika, probiotika te prehrambenih navika na regulaciju krvnog tlaka s obzirom da se radi o kompleksnom međudjelovanju navedenih receptora te kratkolančanih masnih kiselina, objavljeno je u časopisu
http://www.vitamini.hr/













