
Neurološki problemi zbog ovih sastojaka u hrani

U hranu se dodaju kako bi pojačali okus i uzbudili okusne pupoljke. No, mogu li ovi uobičajeni aditivi u hrani pretjerano uzbuditi stanice i oštetiti živčani sustav?
Pijete li dijetni sok, žvačete krekere s okusom piletine, gume za žvakanje ili uživate u ručku u nekom
Naime, problem kod prerade hrane na veliko je što namirnica prolazi toliko faza obrade, često uključujući i dezinfekciju, da na koncu ostaje ne baš ukusna masa.
Zato su tu ekscitotoksini koji stimuliraju stanice okusa u jeziku, tako da je okus hrane koju jedemo uvelike poboljšan. Ime ekscitotoksini su primjerice dobili MSG i umjetno sladilo aspartam jer ih neki znanstvenici smatraju otrovima koji nadražuju i stimuliraju živčane stanice sve dok ne umru.
Monosodium glutamat ili MSG
Na početku 20. stoljeća japanski znanstvenik Kikunae Ikeda je shvatio da alga kombu daje vrlo specifičan okus jelima. Njenim izoliranjem patentirao je monosodium glutamat. Alga kombu je vrlo zdrava, no ona, nažalost, ima malo veze s industrijski dobivenim MSG-om. On se dobiva hidrolizom biljnih proteina uz pomoć klorovodične kiseline, izravnom kemijskom sintezom iz akrilonitrila te bakterijskom fermentacijom.
MSG stimulira neuronske receptore čija je funkcija da moždane stanice komuniciraju jedne s drugima. Međutim, kad su izloženi ekscitotoksinima, neuronski receptori šalju impulse takvom brzinom da su brzo krajnje iscrpljeni. Nekoliko sati kasnije, ovi iscrpljeni neuroni umiru.
Neki smatraju da su glavobolje, zadržavanje vode u tijelu ili problemi s kožom posljedica ovih dodataka.
Aspartam – žvačemo ga od osamdesetih
Pogledate li na etiketu, pod brojem E951 krije se pojačivač okusa, odnosno umjetno sladilo koje je 200 puta slađe od šećera – aspartam.
Nalazi se u gumama za žvakanje bez šećera, ali i mnogim drugim dijetnim proizvodima. Ako ste čuli za Monsanto, imajte na umu da oni drže patent za proizvodnju aspartama.
Američki Center for Science in the Public Interes (UISP) smatra da su aspartam i MSG zasluženo na popisu prehrambenih aditiva koje treba izbjegavati.
Sve veći broj istraživanja na životinjama pokazuje da redovito konzumiranje ekscitotoksina tijekom dužeg vremenskog razdoblja može uništiti značajan broj moždanih stanica i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, čak i moždanog udara. Američki neurokirurg Russell L. Blaylock, autor knjige
Dakako, prehrambena industrija ima sasvim drugačije rezultate te tvrdi da su ekscitotoksini bezopasni.
Ovako ćete ih se riješiti
1. Ne kupujte polugotove i gotove proizvode. 2. Kuhajte osnovne, još neprerađene namirnice (primjerice, ne kupujte umak nego ga skuhajte sami). 3. Ne konzumirajte dijetne proizvode koji sadrže umjetne zaslađivače. 4. Čitajte popis sastojaka. 5. Grickalice i gume za žvakanje zamijenite orašastim plodovima i suhim voćem.













