
5 najzdravijih doručaka koje ćete pripremiti u trenu

Zobene pahuljice
Riječ je o klasičnom, zdravom doručku koji se vrlo jednostavno priprema i idealan je za zimske dane jer grije organizam. Zob obiluje vlaknima te složenim ugljikohidratima koji nas dugo drže sitima. Osim toga bogata je vitaminima i mineralima te vrlo dobro djeluje na crijeva i želudac.
Jaja
Na kajganu, tvrdo kuhana ili na oko - što god izabrali, dobro je. Jaja su odličan izvor proteina ključnih za izgradnju mišića folne kiseline, vitamina D i E te vitamina B skupine. Žumanjak je najbolji prirodni izvor kolina (jednog od vitamina iz skupine B), nutrijenta važnog za mozak i jetra te neurološki razvoj fetusa.
Svježi sir
Šalica svježeg sira sadrži 25 grama proteina. Jedna od tradicionalnih hrvatskih doručaka je onaj koji se sastoji od sira i vrhnja, a nerijetko ga, osobito zimi "podebljamo" špekom i lukom. U proljeće umjesto špeka idu rotkvice, a luk zamijeni mladi luk.
Studija provedena na Sveučilištu Missouri pokazala je da su osobe koje su dnevno jele visokoporteinski doručak (primjerice svježi sir), dulje bile site i tijekom dana u organizam unijele manje kalorija, piše portal Shape.com.
Avokado
Jedan od najzdravijih doručaka koje brzinski možete pripremiti dok čekate da vam zavrije kava je tost s avokadom. Tostirajte kruh i na njega stavite šnitu avokada. Začinite ga kajenskim paprom ili čilijem, a ako ne volite ljuto, pokapajte s par kapi limunovog soka. Možete ga obogatiti sjemenkama sezama ili češnjakom i maslinovim uljem.
Polovica avokada sadrži četvrtinu preporučene dnevne količine vlakana, obiluje omega-3 masim kiselinama, vitaminom E, a kalija ima više od banane. Avokado snižava loš kolesterol.
Kruh od cjelovitog zrna s domaćim pekmezom ili medom
Ovaj kruh koristite i kada radite tost s avokadom. Kruh od cjelovitog brašna obiluje nutrijentima iz žitarica od kojih je napravljen, sporije se probavlja te će vas duže držati sitim. Domaći pekmez ili med dat će vam potrebnu energiju.


















