
Znate li savršeno poširati jaje? Evo jednostavnog trika

Tkogod je probao poširano jaje, odmah postane veliki ljubitelj te delicije. Ipak, premalo je ljubitelja te tehnike pripreme jaje iz jednog jedino razloga – mnogi misle da je komplicirano.
Mi smo tu da vam pokaže kako da cijeli proces učinite vrlo jednostavnim.
Poširanje dolazi od francuske riječi pocher, što znači "staviti u džep" – jer bjelanjak doslovno obavija žumanjak poput zaštitnog omota. Predstavit ćemo vam tehniku kuhanja jaja bez ljuske u vrućoj vodi koja zahtijeva preciznost i strpljenje, no nagrada je savršeno nježni bjelanjak koji obavija tekući, zlatni žumanjak. Poširana jaja obožavaju se diljem svijeta – od klasičnih Eggs Benedict do francuskog Oeufs pochés. Tajna savršenog poširanja? Blago zakiseljena voda i nježno vrtloženje.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Poširano jaje
Potrebne namirnice:
Jaje (po potrebi)
Ocat (50g)
Voda (po potrebi)
Postupak:
Jaje otvorimo udarcem na ravnu površinu
Sadržaj jaja prebacimo u šalicu kako bi ga kasnije lakše uronili u vodu s octom
U duboki lonac stavimo vodu i ocat
Zavrijemo. Voda ne smije kipjeti – odnosno biti iznad 95 stupnjeva Celzijevih
Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
VAŽNO: Za početak savjetujemo da poširate jedno po jedno jaje. Kad savladate tehniku, možete ih poširati i više u isto vrijeme – ovisno o veličini tave ili lonca
Jaje kuhamo između 5 i 7 minuta
VAŽNO: Voda ne smije vriti. Ne smije kipjeti!
Prstima provjerimo je li jaje mekano i da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
Izvadimo poširano jaje i postavimo ga sa strane na pripremljeni plitki tanjur
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Stiglo je proljeće: Dani sve topliji i sunčaniji, ali ne zadugo

![[KVIZ] Koliko znaš o seriji "Naši i vaši"?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297598/H-1a3505de-f244-4b75-8292-9b23d0a08e05-550.webp?1749124766)








