
Ne znamo koju prije probati. Tri recepta za zimske juhe koje će vas zagrijati iznutra

Zima je vrijeme kada se najviše veselimo toplim, hranjivim jelima koja nas griju iznutra. Juhe su savršen izbor za hladne dane – ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu. Donosimo tri recepta za ukusne zimske juhe: od kelja, povrća i graha. Svaka od njih bogata je okusima i savršeno se uklapa u sezonski jelovnik.
Zimska juha od kelja
Kelj, pravo blago zime bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Ova juha idealna je za obrok koji će vas dugo grijati.
Zimska juha od kelja sastojci:
300 g svježeg kelja (narezani listovi)
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
2 mrkve (narezane na kolutiće)
2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
1,5 l povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Malo svježeg peršina za posluživanje
Zimska juha od kelja priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte mrkvu i krumpir te sve zajedno pirjajte 5 minuta.
Umiješajte kelj, posolite i popaprite, zatim ulijte povrtni temeljac.
Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
Po želji juhu možete djelomično usitniti štapnim mikserom.
Poslužite uz svježi peršin i krišku domaćeg kruha.
Zimska juha od povrća
Bogata i šarena, ova juha je prava vitaminska bomba sezonskog povrća.
Zimska juha od povrća sastojci:
2 mrkve (narezane na kolutiće)
1 glavica celera (narezana na kockice)
1 poriluk (narezan na tanke kolutove)
2 krumpira (narezana na kockice)
1 tikvica (narezana na kockice)
1,5 l povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
Prstohvat sušenog timijana
Sol i papar po ukusu
Zimska juha od povrća priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte poriluk dok ne omekša.
Dodajte mrkvu, celer, krumpir i tikvicu, začinite solju, paprom i timijanom.
Prelijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri 25–30 minuta dok povrće ne omekša.
Po želji, juhu možete poslužiti s kockicama prepečenog kruha.
Zimska juha od graha
Grah je savršen za zimu – zasitan, hranjiv i bogat proteinima. Ova zimska juha može biti i glavno jelo.
Zimska juha od graha sastojci:
200 g suhog graha (namočenog preko noći)
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
2 mrkve (narezane na kolutiće)
1 korijen peršina (narezan na kockice)
2 krumpira (narezana na kockice)
1 lovorov list
1,5 l vode ili povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Zimska juha od graha priprema:
Skuhajte grah u vodi dok ne omekša (oko 1 sat). Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja.
Na maslinovom ulju prodinstajte luk, mrkvu i peršinov korijen.
Dodajte kuhani grah, krumpir, lovorov list i povrtni temeljac (ili vodu od kuhanja graha).
Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta dok povrće ne omekša.
Dio juhe usitnite štapnim mikserom kako biste dobili kremastu teksturu.
Poslužite uz svježe pečeni kruh ili tost.
POGLEDAJTE VIDEO: I buče su spremne za bučnicu, juhu i ulje, E da je palo malo kiše... bile bi veće













