
Zanimljive razlike između breskve i nektarine: 'Mutacija koja postoji tisućama godina'

Na prvi pogled gotovo identični, ali iza njihove sličnosti kriju se zanimljive razlike koje vrijedi upoznati
Koštuničavo voće jedan je od vrhunaca ljeta, ali ova kategorija sočnih plodova ponekad može biti pomalo zbunjujuća. Breskve, nektarine, šljive, trešnje i marelice pripadaju istoj obitelji, poznati su po koštici u sredini i mesnatom vanjskom dijelu. I baš kao i rodbina, često mogu izgledati vrlo slično.
Kad se u obzir uzmu i sorte poput bijelih breskvi ili pluota (hibrid šljive i marelice), snalaženje među voćem u toplijim mjesecima može biti prava mala zagonetka. Evo što trebate znati kad je riječ o razlici između breskve i nektarine.
Što je breskva?
Breskva je voće poznato po svojoj baršunastoj, narančasto-crvenoj koži i sočnom mesu. Kao i sve koštuničavo voće, breskve rastu na drveću i pripadaju rodu Prunus. Breskve su zasebna vrsta unutar tog roda. Postoje različite sorte breskvi, uključujući žute breskve, bijele breskve, plosnate breskve ("donut"), Elegant Lady breskve i mnoge druge, uključujući, zapravo, i nektarine.
Što je nektarina?
Nektarina je sorta breskve! Ima glatku, gotovo sjajnu crveno-narančastu kožu, jer je nektarina zapravo glatka varijanta breskve. Riječ je o prirodnoj mutaciji breskve koja postoji već tisućama godina, vjeruje se da su uzgojene još u drevnoj Kini, odakle breskve i potječu. Nektarine dolaze u bijelim i žutim varijantama, a njihova glatka koža rezultat je recesivnog gena. Nisu zasebna vrsta i mogu rasti na istom stablu kao i breskve. Nektarine ostaju prilično čvrste i kada su zrele, a odlično se uklapaju u slatka, slana i pikantna ljetna jela, poput salate od nektarina i burrate.
Breskva vs. Nektarina
Breskve i nektarine rastu u sunčanim, umjerenim voćnjacima na vlastitim stablima. Botanički gledano, gotovo su identične i razlikuju se samo po jednom genu. Neki smatraju da su nektarine slađe i sočnije, no okus i tekstura ovise isključivo o pojedinom plodu i njegovoj zrelosti. Nekima više odgovara tekstura nektarine jer nema karakterističnu "dlakavost" breskve.
Obje treba čuvati na sobnoj temperaturi, s peteljkom prema dolje, kako bi ostale svježe što dulje. Mogu se jesti sirove, ali i pečene na roštilju, što im daje dublji okus, dodatnu slatkoću i toplu, sočnu teksturu.
Možete li zamijeniti breskve s nektarinama?
Breskve i nektarine mogu se koristiti naizmjenično u gotovo svakom receptu. Kad se voće guli ili pasira, razlika između njih gotovo da nestaje. Kombinacija breskvi i nektarina u istom jelu može rezultirati zanimljivom igrom okusa, tekstura i boja, piše Real Simple.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Klupko zločina u Markuševcu se odmotava: Ova stvar krimovcima je bila najveća 'crvena lampica'
















