
Ovaj dio lubenice rijetko tko jede: Koristan je za zdravlje srca i cirkulaciju

Bacanje bijelog dijela lubenice predstavlja zanemarivanje vrijednog izvora hranjivih tvari
S dolaskom ljetnih vrućina, sočna i osvježavajuća lubenica postaje omiljena poslastica. Dok mnogi uživaju u njenom slatkom, crvenom mesu, bijeli, tvrđi dio uz koru često završava u otpadu.
Ipak, upravo taj zanemareni dio sadrži značajne nutritivne vrijednosti, osobito korisne za zdravlje srca, krvnih žila i cirkulaciju, piše Healthline.
Zdravi dijelovi lubenice
Glavni razlog zašto je bijeli dio lubenice toliko koristan za kardiovaskularni sustav leži u visokoj koncentraciji aminokiseline po imenu citrulin. Iako se citrulin nalazi i u crvenom dijelu, njegova je koncentracija značajno veća upravo u bijelom sloju. Kada unesete citrulin u organizam, on se u bubrezima pretvara u arginin, drugu važnu aminokiselinu koja služi za proizvodnju dušikovog oksida, ključne molekule za zdravlje krvnih žila.
Njegova primarna funkcija je vazodilatacija, odnosno opuštanje i širenje krvnih žila. Kada su krvne žile opuštenije i šire, krv kroz njih teče lakše i bez prepreka. To izravno dovodi do smanjenja krvnog tlaka, što rasterećuje srce i smanjuje rizik od hipertenzije. Poboljšana cirkulacija osigurava da kisik i hranjive tvari učinkovitije stižu do svih stanica u tijelu, od mišića do mozga. Dugoročno, ovakav učinak pomaže u prevenciji ateroskleroze, opasnog stanja nakupljanja plaka na stijenkama arterija koje može dovesti do srčanog i moždanog udara. Sportaši također mogu imati koristi od citrulina jer bolji protok krvi znači i bolju opskrbu mišića kisikom, što može povećati izdržljivost i ubrzati oporavak nakon napornog vježbanja.
Osim citrulina, bijeli dio lubenice sadrži i druge važne nutrijente. Bogat je vitaminom C, snažnim antioksidansom koji štiti stijenke krvnih žila od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te vitaminom A, ključnim za zdravlje stanica. Sadrži i minerale poput kalija, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka suprotstavljajući se negativnim učincima natrija te magnezija, koji dodatno doprinosi opuštanju krvnih žila.
Ne treba zanemariti ni prisutnost vlakana, koja su izvrsna za probavu, ali i za snižavanje razine lošeg (LDL) kolesterola u krvi. Naposljetku, tu je i likopen, moćni antioksidans (odgovoran za crvenu boju lubenice) koji se u manjim količinama nalazi i u bijelom dijelu, a poznat je po svojoj sposobnosti zaštite stanica od oštećenja.
Recept za salatu od bijelog dijela lubenice
Kako biste iskoristili sve prednosti ovog dijela voća, pripremite jednostavnu i ukusnu salatu. Idealna je za vruće ljetne dane, a njezina priprema je brza i laka.
Sastojci:
-
2 šalice crvenog dijela lubenice, narezanog na kockice
-
1 šalica bijelog dijela lubenice (ogulite vanjsku, tvrdu zelenu koru), narezanog na kockice
-
Pola šalice svježe mente, nasjeckane
-
Sok jedne limete (otprilike 1/4 šalice)
-
1 žlica maslinovog ulja
-
Prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte kockice crvenog i bijelog dijela lubenice.
- Dodajte svježe nasjeckanu mentu koja će salati dati posebnu svježinu.
- U manjoj posudi pripremite preljev tako što ćete pjenjačom umutiti sok limete, maslinovo ulje, sol i papar.
- Prelijte preljev preko lubenice i mente te sve lagano izmiješajte kako bi se okusi proželi.
- Za bolji okus, salatu ohladite u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Vrućina, turisti i paprene cijene voća: Kilogram lubenice i dva eura - isto kao i klip kukuruza





















