I VITKI I SITI /

Tjestenina može biti zdrava ako je kuhate na određeni način: 'Duži je sjećaj sitosti'

Naizgled sitna razlika u pripremi tjestenine može imati iznenađujuće važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi

VOYO logo
VOYO logo

Kada se govori o zdravoj prehrani, tjestenina rijetko zauzima istaknuto mjesto na popisu poželjnih namirnica. Ipak, stručnjaci ističu da način pripreme tjestenine može značajno utjecati na njezinu nutritivnu vrijednost.

Tjestenina kuhana al dente, što znači da je kuhana do te mjere da zadržava čvrstoću prilikom zagriza, predstavlja kulinarski standard kojem najviše teže Talijani. Osim što ovako pripremljena tjestenina ima intenzivniji okus i ugodniju teksturu, stručnjaci tvrde da je i zdravstveno povoljnija, piše New York Post.

Tjestenina može biti zdrava ako je kuhate na određeni način: 'Duži je sjećaj sitosti'
Foto: Pexels

Određeni način kuhanja tjestenine je bolji za probavu

"Tjestenina kuhana al dente lakša je za žvakanje i probavu", rekla je dr. Michelle Hauser, docentica kirurgije na Stanford Health Care.

Način kuhanja tjestenine može imati značajan utjecaj na njezin glikemijski indeks i, posljedično, na razinu šećera u krvi. Prema navodima Međunarodne organizacije za tjesteninu (International Pasta Organization), proces probave i apsorpcije glukoze iz škroba usporava se kada je tjestenina pripremljena al dente, što rezultira nižim glikemijskim indeksom.

Kako izvještava U.S. News & World Report, tjestenina kuhana do al dente teksture ima niži glikemijski indeks u usporedbi s onom koja je kuhana do potpune mekoće. To znači da konzumacija al dente tjestenine može pridonijeti stabilnijoj razini šećera u krvi te produljenom osjećaju sitosti.

S druge strane, prekuhana tjestenina ne samo da gubi na teksturi i postaje gnjecava, već ima i nepovoljniji učinak na metabolizam. Kako objašnjava dr. Michelle Hauser, prekomjerno kuhana tjestenina može dovesti do bržeg i većeg porasta razine glukoze u krvi, što uzrokuje nagli odgovor tijela u vidu povećanog lučenja inzulina.

Tjestenina može biti zdrava ako je kuhate na određeni način: 'Duži je sjećaj sitosti'
Foto: Pixabay

Harvard Medical School pojašnjava da ovaj val inzulina brzo iscrpljuje glukozu iz krvotoka, što može dovesti do osjećaja gladi već nakon nekoliko sati. U tim trenucima ljudi često posežu za namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, što može otežati regulaciju tjelesne mase i negativno utjecati na cjelokupno metaboličko zdravlje.

Osim toga, prekomjernim kuhanjem tjestenine dolazi do toga da granule škroba nabubre i puknu, čime se oslobađaju vitamini B skupine i folna kiselina, koji potom završavaju u vodi u kojoj se kuhala tjestenina.

Sljedeći put kada poželite brzo pripremiti jelo od tjestenine, ali pritom želite da bude savršeno al dente, posolite vodu u loncu i zakuhajte je. Dodajte tjesteninu i namjestite tajmer prema uputama na pakiranju jer se različiti oblici i marke tjestenine kuhaju različito dugo. Povremeno miješajte kako se tjestenina ne bi slijepila. Kada tajmer zazvoni, kušajte tjesteninu, ako još ima lagani otpor pod zubima, odmah maknite lonac s vatre i ocijedite tjesteninu kako bi se kuhanje odmah prekinulo.

Prema riječima talijanskog kuhara Francesca Mattane, kvalitetna tjestenina trebala bi imati blago hrapavu i matiranu površinu. Ako tjestenina ima izrazito svijetlo žutu, gotovo sjajnu boju, to može biti znak da je tijekom proizvodnje prošla kroz preintenzivan proces sušenja. Takav način obrade nije poželjan jer može negativno utjecati na okus, teksturu i nutritivna svojstva gotovog jela.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Pesticidi u voću i povrću. Trebamo li se brinuti?

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali