OKUS JUGOSLAVIJE /

Procurio tajni recept za omiljeno Titovo jelo: Rijetki ga znaju ovako pripremiti

Josip Broz Tito je bio veliki gurman, a jedno od jela u kome je uživao je bio đuveč sa svinjskim odrescima

VOYO logo
VOYO logo

Svakodnevno se na internetu pojavljuju recepti jela koje je navodno Tito obožavao jesti, a neke je potvrdio i njegov kuhar.

Većinom se radi o poslasticama, kao što je bledska kremšnita, ali ovaj put donosimo recept za jelo koje je Josip Broz Tito volio jesti.

Recept za đuveč

Đuveč je volio jesti za ručak i bilo mu je jedno od najdražih jela.

Sastojci:

3 glavice crvenog luka

4 češnja češnjaka

300 g mladog luka

6 crvenih i zelenih paprika

6 krumpira

500 g rajčica

5 mrkvi

3 patlidžana

800 g svinjskog odreska

500 ml umaka od rajčice

150 g riže

70 ml ulja

sol, papar, mljevena paprika i ljuta mljevena paprika, po ukusu

Priprema:

Narežite crveni luk i češnjak te ih stavite u lonac. Nakon toga narežite mrkvu i mladi luk. Krumpir narežite na četvrtine, paprike također na komadiće. Sve ubacite u lonac.

Narežite rajčice, šnicle i patlidžan na kockice i stavite ih u odvojene zdjele. Zagrijte ulje u većem loncu i ispržite crveni luk i češnjak. Dodajte svinjetinu i pržite pa dodajte rajčice i pržite pet minuta. Zatim dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i umak od rajčice. Paprika treba biti napola kuhana. Dinstajte 10 minuta pa dodajte krumpir i pirjajte dok ne omekša.

Nakon još 10 minuta, dodajte mladi luk i mrkvu zajedno. Nakon toga dodajte patlidžan i izmiješajte. Na kraju dodajte rižu. Izmiješajte i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuhajte još desetak minuta. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva da se zagrije. Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u pećnicu na nekih pola sata. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo, servirajte i uživajte, piše Espreso.

POGLEDAJTE VIDEO: Mjesec dana ranije počela je berba bundeva. A hoće li količine ulja biti rekordne?

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali