HRANA ĆE BITI UKUSNIJA /

Svježe začinsko bilje trajat će vam mjesecima: Ključan je ovaj način pohrane

Jednostavan trik s jednim kuhinjskim sastojkom može pomoći da svježe začinsko bilje traje mjesecima, tako neće uvenuti niti izgubiti okus

VOYO logo
VOYO logo

Održavanje svježeg začinskog bilja dulje od nekoliko dana bez gubitka svježine ili promjene boje može biti izazovno, ali mnogi kulinarski stručnjaci preporučuju jednostavan način pohrane s jednim osnovnim sastojkom iz kuhinje.

Uobičajeno je spremati začinsko bilje u hladnjak dok vam ne zatreba, ali tako se može uništiti prije nego što ih stignete upotrijebiti.

Kada stavite začine u hladnjak, počinju venuti zbog prekomjerne vlage, nepravilnog načina pohrane i niskih temperatura. Osim toga, i listovi će poprimiti smeđu boju, piše Express.

Pravilan način pohrane svježeg začinskog bilja

Kako biste to spriječili, neki stručnjaci savjetuju zamrzavanje začina u maslinovom ulju kao tajnu dugotrajnog očuvanja. Isto možete učiniti i sa svježim čilijem.

Stručnjaci iz LoveFooda rekli su da će začinsko bilje ostati svježe ako ga nasjeckate i stavite u posudu za led. Umjesto vode, kockice prelijte maslinovim uljem ili otopljenim maslacem, a zatim ih zamrznite. Maslinovo ulje će sačuvati okus bilja i spriječiti da upije neugodne mirise iz zamrzivača.

The Kitchn napominje da ovaj trik najbolje djeluje s "tvrđim" začinskim biljem poput ružmarina, kadulje, timijana i origana. Međutim, kada je riječ o "mekšem" bilju, poput mente, bosiljka, limunske trave i kopra, ova metoda nije toliko učinkovita.

Osim što će začini duže ostati u dobrom stanju, ovako ih možete lako dodavati jelima kad vam zatreba.

"Ovo je sjajan način da uvijek imate spremne začine za variva, pečenja, juhe i jela od krumpira. Ova jela obično zahtijevaju ulje na početku pripreme pa možete uzeti zamrznutu kockicu ulja s biljem i koristiti je kao bazu. Pirjajte luk i češnjak u ovom aromatičnom ulju i pustite da se okusi spoje s jelom", poručili su kuhari.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vinari dižu kvalitetu, a uvoz ruši brojke: Ipak, vinari imaju sve veći profit

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali