BOLJI OKUS /

Rižoto i vino su pravi spoj iz snova: Sommelierka otkrila koje ide najbolje uz ovo jelo

Odabir pravog vina za rižoto može značajno unaprijediti okus ovog popularnog jela, a stručnjakinja savjetuje koje će se izvrsno stopiti

VOYO logo
VOYO logo

Rižoto je na popisu omiljenih jela mnogih ljudi, dijelom zato što je vrlo prilagodljivo različitim vrstama prehrane. Prirodno je bez glutena, a postoji mnogo opcija, od rižota s gljivama i pečenim češnjakom do onog s kozicama i ljetnim povrćem.

Međutim, postoji jedna stvar koju većina recepata za rižoto uključuje – vino. Kada razmišljate o tome koju bocu odabrati za vaš rižoto, Gillian Ballance, sommelierka u Treasury Wine Estates, kaže da to u potpunosti ovisi o ostalim sastojcima u jelu, piše Tasting Table.

Vrste vina koje se najbolje slažu s rižotom

Ballance je objasnila kakvo vino se najbolje slaže s određenom vrstom rižota.

"To u potpunosti ovisi o vrsti rižota. Za vegetarijanski, citrusni ili kremasti rižoto s graškom, tikvicama ili šparogama, dobro će se slagati svježe bijelo vino s kiselkastim voćnim okusima. Za rižoto s gljivama, moj izbor je crno vino sličnih zemljanih tonova, a za rižoto s pirjanim mesom, poput rebara, dobro će odgovarati vino s kompleksnim okusima i notama crvenog voća", rekla je.

Kao i kod odabira vina za kuhanje rižota, vino koje odaberete za posluživanje uz njega ovisit će o sastojcima vašeg rižota. Međutim, umjesto da samo nadopunjuje okuse vašeg rižota, vino koje odaberete ima potencijal podići jelo. Na primjer, jednostavan rižoto s parmezanom obično se kuha s Pinot Grigiom ili Sauvignonom Blanc.

Iako biste mogli jednostavno poslužiti ono što je ostalo u boci, može se upariti i s nečim drugačijim. Za to možete posegnuti za kiselkastijim vinom poput Rieslinga i Chardonnayja pa čak i boce crnog ili bijelog Burgundca ako je posebna prigoda.

Vaši izbori vina mogu se mijenjati kad počnete dodavati različite elemente u rižoto. Gljive, na primjer, donose umami okus koji se dobro slaže s vinom koje je također pomalo zemljano, poput Pinot Noira. Ostali primjeri ovise o sastojcima, poput uparivanja vina sa slanošću rižota od plodova mora – sve ovisi o tome da odaberete jedan element rižota koji volite i odaberete vino koje ga ističe.

Rižoto čini vino boljim, ali i obrnuto.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vinari dižu kvalitetu, a uvoz ruši brojke: Ipak, vinari imaju sve veći profit

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali