Tajna kremastih deserata /

Ovaj je sastojak čest u receptima, ne i u trgovinama. Lako ga možete pripremiti sami

Kondenzirano mlijeko je svestran sastojak koji može značajno unaprijediti okus mnogih jela i napitaka.

VOYO logo
VOYO logo

Kondenzirano mlijeko je višenamjenski mliječni proizvod koji je postao nezamjenjiv sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama, od slatkih deserata do pikantnih umaka. Zanimljivo je da je ovaj proizvod izvorno razvijen u 19. stoljeću kao način očuvanja mlijeka prije ere široke dostupnosti hladnjaka. Danas, kondenzirano mlijeko nije samo praktično rješenje za dugotrajno skladištenje, već i ključni sastojak koji donosi jedinstvenu teksturu i bogat okus brojnim jelima. Istražili smo kako nastaje kondenzirano mlijeko i gdje se sve koristi.

Što je kondenzirano mlijeko?

Kondenzirano mlijeko je koncentrirani mliječni proizvod koji se dobiva posebnim postupkom kondenzacije. Ovaj proces uključuje pažljivo zagrijavanje svježeg mlijeka kako bi se iz njega uklonila većina vode, obično oko 60%. Rezultat je gusta, kremasta tekućina koja zadržava sve hranjive tvari izvornog mlijeka, ali u mnogo koncentriranijem obliku. Ovaj postupak ne samo da produžuje rok trajanja mlijeka, već i stvara jedinstvenu teksturu i okus koji su postali nezamjenjivi u mnogim kulinarskim primjenama. Postoje dvije osnovne vrste:

Zaslađeno kondenzirano mlijeko (s dodanim šećerom)

Nezaslađeno kondenzirano mlijeko (poznato i kao evaporirano mlijeko)

Gdje se koristi kondenzirano mlijeko?

Njegova bogata i kremasta tekstura čini ga svestranim sastojkom u kuhinji. Evo nekoliko načina kako iskoristiti kondenzirano mlijeko:

U slastičarstvu:

Izrada kolača i torti

Priprema krema i nadjeva

Proizvodnja sladoleda

Izrada karamela i bombona

Priprema raznih deserata

U napitcima:

Dodatak kavi (posebno popularno u azijskim zemljama)

Priprema čaja s mlijekom

Izrada smoothieja

Obogaćivanje toplih napitaka

U kuhinji:

Zgušnjavanje umaka

Priprema kremastih juha

Izrada dulce de leche karamele

Dodatak voćnim salatama

Kako napraviti domaće kondenzirano mlijeko?

Ako volite eksperimentirati u kuhinji, izrada domaćeg kondenziranog mlijeka savršena je prilika za to. Ne samo da ćete imati kontrolu nad sastojcima, već ćete i uštedjeti novac uz jednostavan postupak koji ne zahtijeva posebne kulinarske vještine. Domaće kondenzirano mlijeko odlično je za pripremu omiljenih slastica, kremastih napitaka i deserata.

Tradicionalna metoda

Sastojci:

1 litra punomasnog mlijeka

200-350 g šećera

1 žličica ekstrakta vanilije (opcionalno)

Postupak:

U širokoj posudi s debelim dnom pomiješajte mlijeko i šećer

Kuhajte na najnižoj temperaturi 3-4 sata

Povremeno miješajte kako biste spriječili zagorijevanje

Kuhajte dok se volumen ne smanji za polovicu

Ohladite i spremite u steriliziranu staklenku

Brza metoda s mlijekom u prahu

Sastojci:

130 g mlijeka u prahu

130 g šećera

110 ml vode

1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Napravite sirup od šećera i vode

Dodajte mlijeko u prahu i vaniliju

Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu

Ohladite prije uporabe

Nakon otvaranja, kondenzirano mlijeko uvijek čuvajte u hladnjaku, gdje može ostati svježe otprilike dva tjedna. Ako ga ne planirate odmah koristiti, možete ga zamrznuti i čuvati do tri mjeseca.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbogom pušenju, dobar dan vježbanju: Kako izdržati novogodišnje odluke i ne odustati već u veljači?

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali