
Dragocjeni dar prirode: Napravite domaći sirup za jačanje organizma

Sirup od mladih borovih iglica, tradicionalni pripravak cijenjen stoljećima, ponovno dobiva na popularnosti kao prirodni saveznik za zdravlje. Dragocjeni dar prirode, dobiven iz svježih proljetnih izdanaka bora, nudi brojne blagodati, posebice za dišni sustav.
Donosimo detaljan recept za pripremu domaćeg sirupa od mladih borovih iglica te smo istražili njegove ljekovite učinke i moguće nuspojave.
Ljekovitost mladih borovih igrlica
Sirup od borovih iglica tradicionalno se koristi kao prirodni lijek s višestrukim povoljnim učincima na zdravlje.
Podrška dišnom sustavu
Jačanje imuniteta
Protuupalno i umirujuće djelovanje
Svestranost u kuhinji
Recept za domaći sirup od mladih borovih iglica
Sirup od mladih borovih iglica lako ćete pripremiti kod kuće, a može vam pomoći kod prehlade, kašlja ili kao zdrav dodatak vašim napicima i desertima. Iskoristite snagu prirode i uživajte u okusu šume u svakoj kapi!
Sirup od mladih borovih iglica sastojci:
1 kg svježih mladih borovih izdanaka
1 kg šećera (bijelog ili smeđeg)
Voda (dovoljno da prekrije izdanke)
Opcionalno: sok od 1-2 limuna (dodaje se na kraju kuhanja)
Sirup od mladih borovih iglica sastojci priprema:
Mlade borove iglice pažljivo operite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili nečistoće i eventualne insekte. Otresite višak vode.
Oprane izdanke stavite u veći lonac i prelijte vodom tako da budu potpuno prekriveni.
Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Tekućina će poprimiti smećkastu boju i intenzivan miris bora.
Maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim procijedite tekućinu kroz gustu gazu ili fino cjedilo u drugi čisti lonac.
Dobro istisnite izdanke kako biste dobili što više dragocjene tekućine.
Izmjerite dobivenu tekućinu. Na svaku litru tekućine dodajte 0,7 do 1 kg šećera (omjer prilagodite željenoj slatkoći i gustoći).
Promiješajte da se šećer otopi. Vratite lonac na laganu vatru i kuhajte sirup, povremeno miješajući, dok ne postigne željenu gustoću.
To može trajati od 1 do 3 sata, ovisno o jačini vatre i željenoj konzistenciji.
Sirup je gotov kada se lagano zgusne (imajte na umu da će se dodatno zgusnuti hlađenjem).
Ako želite, pred sam kraj kuhanja možete dodati svježe iscijeđeni limunov sok.
Još vrući sirup pažljivo ulijte u prethodno sterilizirane staklenke. Dobro ih zatvorite.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Pravilno pripremljen i skladišten sirup od mladih borovih iglica može trajati i do godinu dana.
POGLEDAJTE VIDEO: Gastroenterolog: 'Rak debelog crijeva visoko je izlječiv, odgovor je u kolonoskopiji'






Novi asfalt dobile dionice ulica na Baniji i Drežniku, u Gradu kažu da su nastavljena i asfaltiranja makadama

Nestali 73-godišnjak pronađen mrtav

Gosti navalili u Opatiju na produženi vikend! Grad pun turista, evo što ih je najviše oduševilo

Franković o objavi HDZ-a Dubrovačko primorje: 'Gledam na to s gnušanjem'

Luka Božić: Samo Zadar je opcija u Hrvatskoj, nedostaje mi taj osjećaj i adrenalin!

Nagli skok temperature doslovno ruši ljude svih životnih dobi




