KAKO JE RADE SUSJEDI /

Recept za sarmu na makedonski način

Nakon burnih tuluma, za okrjepu najbolje leže teža i kisela jela. Sarma je nezaobilazno jelo za Novu godinu, a da ne uživate uvijek u istom okusu, napravite sarmu po receptu susjeda.

VOYO logo
VOYO logo

Makedonska sarma jedinstvena je varijanta ovog omiljenog jela, koja se ističe bogatim okusima i autentičnim začinima. Tradicionalno se priprema od kiselog kupusa punjenog mljevenim mesom, rižom i začinima poput paprike, koja daje posebnu aromu i boju. Sarma se često peče u pećnici, što joj daje dodatnu dubinu okusa, dok se na kraju prelije domaćim zaprškom od paprike i ulja za bogat završni sloj.

Sarma na makedonski - sastojci:

20 dag govedine

20 dag svinjetine

50 dag kiselog kupusa

10 dag slanine

20 dag suhih svinjskih rebara

5 dag riže malo peršina

1 suha domaća kobasica

žlica mljevene crvene paprike žlica brašna

1/2 dl ulja žlica koncentrata rajčice sol i papar

Sarma na makedonski - priprema:

Meso samljeti, dodati sitno narezanu slaninu, sjeckani peršin, rižu poprženu na malo ulja i crvenu papriku, posoliti i popapriti, te sve dobro izmiješati.

Listove kiselog kupusa oprati, puniti mesnom smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.

Između sarmi posložiti komadiće svinjskih rebara i kolutiće suhe kobasice. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri.

Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarmi. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći još sat do dva na temperaturi od 160 °C.

POGLEDAJTE VIDEO: Za dobru sarmu potreban je domaći kupus, meso, začini i puno ljubavi: 'Tretiraš je kao ženu'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali