KAO MALE LEPINJE /

Recept za sve ljubitelje domaćih uštipaka: Ovaj posni obrok je idealan za doručak

Vrućim domaćim uštipcima rijetko tko može odoljeti

VOYO logo
VOYO logo

Jedno od omiljenih peciva sigurno su uštipci i lepinje, međutim postoje recepti za čiju pripremu je potrebno izdvojiti malo više vremena.

Ovo nije takav recept i ovakvi uštipci su posni, brzo se pripreme i ukusni su kao i oni za koje se trebate malo više potruditi.

Recept za posne lepinje

Uštipci se uglavnom prave za doručak uz vrhnje ili jogurt.

Sastojci:

20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog

250-300 ml mlake vode

400 g brašna

1 žličica šećera

1/2 žličice soli

ulje za prženje

Priprema:

Kvasac zdrobite, pomiješajte s mlakom vodom i dodajte žličicu šećera pa ostavite da se aktivira. Kada se kvasac aktivira, dodajte sol i brašno pa kuhačom zamijesite glatko tijesto.

Tijesto dobro izlupajte i ostavite desetak minuta da naraste. U posudu za prženje ulijte ulje pa stavite da se zagrije. Žlicom izvadite uštipke i pržite na umjerenoj temperaturi. Vodite računa da se ravnomjerno isprže sa svih strana.

Vadite uštipke na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja. Uštipke služite tople, a odlični su i hladni.

Možete ih jesti sa slatkim ili slanim nadjevom, ili ih posuti šećerom u prahu, piše Espreso.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: 'Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali