SAVRŠENO SOČNA /

Sočna purica s mlincima po receptu Tomislava Špičeka

Omiljeni kuhar podijelio je recept za savršenu puricu s mlincima koja će upotpuniti tradicionalnu blagdansku trpezu

VOYO logo
VOYO logo

Purica s mlincima nezaobilazno je jelo na brojnim hrvatskim blagdanskim stolovima, koje simbolizira obiteljsku toplinu i tradiciju. Ova gastronomska delicija savršeno spaja sočnost pečene purice s bogatim okusom mlinaca natopljenih u aromatičnim sokovima mesa.

Recept za puricu s mlincima

Ovaj tradicionalni specijalitet kruna je blagdanskog objeda i simbol okupljanja obitelji. Donosimo vam detaljan vodič kako pripremiti savršenu puricu s mlincima po receptu Tomislava Špičeka.

Purica s mlinicima sastojci

Recept za 6 osoba:

1 svježa purica cca 3 kg

2 glavice luka

svinjska mast

sol

500 g mlinaca

Purica s mlincima priprema

Puricu posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.

U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.

Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik.

Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 l tople vode.

Puricu od cca 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom.

Važno je da puricu pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200°C.

Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Kako pripremiti mlince?

Napunite lonac s vodom (vode stavite ovisno o tome koliko mlinaca pripremate).

Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite.

U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe.

Čim mlinci upiju masnoću uklonite ih s vatre.

Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku, a da se pritom ne zalijepe.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali