IZBJEGNITE TROVANJE /

Stručnjaci savjetuju kako podgrijati rižu: 'Bit će jako ukusna i sigurna za jelo'

Kulinarski stručnjaci podijelili su tri metode podgrijavanja riže koje je lako slijediti

VOYO logo
VOYO logo

Riža je popularna baza i prilog mnogim jelima. No, ako namjeravate jesti ostatke te namirnice, vrlo je važno podgrijati ih na pravilan način kako bi riža bila sigurna za jelo.

Kulinarski stručnjaci iz Delisha podijelili su tri metode koje je lako slijediti kako biste bili sigurni da je vaša riža sigurna za jelo i da ima okus kao da je upravo skuhana.

Ove metode kuhanja mogu se koristiti za različite veličine porcija preostale riže. "Nećete znati da je stara jedan dan", istaknuli su stručnjaci.

Kako pravilno podgrijati rižu?

Postoji nekoliko načina na koje možete podgrijati rižu. Ako podgrijavate porciju za jednu osobu, najbolji i najučinkovitiji način je korištenje mikrovalne pećnice.

"Stavite rižu u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, dodajte žlicu vode, dobro poklopite i stavite u mikrovalku na 45 sekundi, izvadite i promiješajte te opet stavite u mikrovalku na 45 sekundi, izvadite i ponovite postupak sve dok riža ne bude pahuljasta i topla", rekli su stručnjaci.

Podgrijavanje velike porcije riže

Kada je riječ o podgrijavanju više porcija riže, stručnjaci su otkrili da je korištenje ploče za kuhanje najbolji način.

Stavite rižu u lonac te dodajte žlicu vode na šalicu riže koju zagrijavate. Zaklopite lonac i zagrijte ga na srednjoj temperaturi, miješajte svakih 45 sekundi dok se riža ne zagrije. Za podgrijavanje velikih porcija riže možete koristiti i pećnicu.

"To je iznenađujuće, ali je također najbolje za zagrijavanje riže za gomilu ljudi. Stavite rižu u posudu za pečenje, dodajte nekoliko žlica vode, tj. žlicu za svaku šalicu riže koju zagrijavate. Čvrsto pokrijte folijom i pecite na 150 °C oko 15 do 20 minuta… Nećete znati da je stara jedan dan", otkrili su stručnjaci.

Mitovi o riži

U engleskoj Agenciji za standarde hrane (The Food Standards Agency, skraćeno FSA) razjasnili su neke mitove o riži. Objasnili su da se riža može jesti hladna ako se brzo ohladi.

Kako biste bili sigurni da je riža dovoljno hladna, stavite je u hladnjak i pojedite unutar 24 sata. Iz FSA su upozorili da je moguće dobiti trovanje hranom zbog podgrijane riže. Međutim, zapravo nije problem u njenom podgrijavanju, već u načinu na koji je pohranjena prije nego što se podgrije.

Rižu treba držati u hladnjaku ne dulje od jednog dana prije podgrijavanja. Pazite samo da je dobro kuhana. Sirova riža može sadržavati spore bakterije zvane Bacillus cereus. Ova bakterija može izazvati trovanje hranom. Spore Bacillus cereus mogu preživjeti kuhanje.

Što je dulje kuhana riža ostavljena na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će bakterije ili toksini učiniti rižu nesigurnom za jelo. Također ne biste trebali podgrijavati rižu više od jednom, piše Express.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Bernard Kaić: 'Najviše se ljudi boji cjepiva protiv ospica iako je to neopravdano'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali