OKUSI JUGOSLAVIJE /

Lički specijalitet od jednostavnih sastojaka: Nabavili smo starinski recept za jelo uz koje se 'pucalo od zdravlja'

Za ovim zdravim jelom 'ludjeli' su i stari i mladi u doba Jugoslavije, a tako se nastavilo i danas. Donosimo vam stari recept iz jugoslavenske kuharice

VOYO logo
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Lički kupus sa suhim mesom

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za lički kupus sa suhim mesom.

Sastojci za 8 osoba

1 kg dimljenih svinjskih ili ovčjih šnicli

1 dag suhe slanine

50 dag krumpira

1,50 kg kiselog kupusa

5 dag masti

1 l vode

sol

Priprema

U dno lonca složimo sloj kupusa, na kupus položimo u vrućoj vodi oprane dimljene šnicle, prekrijemo ih novim slojem kupusa i tako ponavljamo dok ne potrošimo meso i kupus. Na vrh dodamo još nekoliko kriški suhe slanine. U lonac nalijemo vodu da prekrije kupus, poklopimo i stavimo da polako kuha na umjerenoj temperaturi sve dok meso ne omekša. U gotovom jelu ne smije preostati puno soka. U posebnoj loncu skuhamo krumpir s ljuskom i ogulimo ga. Kupus i meso ocijedimo i istresemo na pladanj.

Okolo složimo kuhani krumpir te sve zajedno prelijemo ocijeđenim sokom u kojem se kupus kuhao.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali