OKUSI JUGOSLAVIJE /

Pileći paprikaš kakav se nekad jeo: Donosimo 40 godina star recept iz zaboravljene kuharice koji ćete isprobati već danas

Volite li i vi pileći paprikaš s njokima? Sjećate li se okusa toga jela koje su vam s ljubavlju pripremale bake i majke? Donosimo vam recept iz 'prašnjave' jugoslavenske kuharice

VOYO logo
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Pileći paprikaš s njokima

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za pileći paprikaš s njokima koji smo svi jako voljeli jesti kada su nam ga pripremale bake ili majke.

Sastojci za 4 osobe:

1 pile, 8 dag masnoće

2 dag umaka od rajčice

1 žlica paprike

2 dag brašna

2 žlice kiselog vrhnja

40 dag luka

1 žlica bijelog vina

4 svježe paprike

sol

peršin

Priprema

Rezani luk popržimo na ulju, dodamo brašno, umak od rajčice, mljevenu papriku i zalijemo. Kad ova zaprška dobro prokuha, dodamo u nju narezano pile i pirjamo ga dok ne omekša. Meso tada stavimo u drugu posudu, a umak procijedimo i dodamo narezanu svježu papriku. Kuhamo polako još nekoliko minuta, dodamo žlicu vina i umak poslužimo s njokima.

Po želji umaku možemo dodati još kiselo vrhnje i sitno sjeckani peršin.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali