NAMIRNICE KOJE MOŽETE JESTI NAKON ISTEKA ROKA TRAJANJA: /

Trgovci stavljaju raniji datum samo da biste češće kupovali

Rok trajanja nameću proizvođači i trgovci kako biste vi što češće kupovali istu hranu. Neke namirnice možete bez straha jesti i nakon što prođe datum istaknut na ambalaži.

VOYO logo
VOYO logo

Prosječni kupac troši oko 500 kuna mjesečno na voće, povrće, kruh i ostale pokvarljive stvari koje će se baciti zbog lažnih datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do". U svijetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane, što je izvan svake pameti.

Stvarnost je da su supermarketi postavili pravilo prema kojemu kupac uvijek moraa očekivati sanitarno savršenstvo. Istraživačka novinarka o hrani Joanna Blythman iskazuje žaljenje i zabrinutost zbog slike koju mladi imaju o voću i povrću.

"Oni vjeruju kako voće i povrće dolazi isključivo u kutijama i plastičnim posudama te da naznaku 'najbolje upotrijebiti do" valja shvaćati krajnje rigorozno. Nakon zastrašujućih lekcija o sigurnosti hrane koje su imali u školi, mnogi mladi boje se hrane u svom sirovom stanju, bilo da je to meso na ploči mesara ili nezapakirana salata na tržnici. Ako je komad voća nepravilnog oblika ili je povrće malo uvelo, odbacuju ga. U moje vrijeme nije bilo tako. Moja baka, obična žena koja je proživjela rat i razdoblje nestašice hrane, nikad nije dopuštala da bilo što propadne", objašnjava.

Ističe kako hranu, prije svega, treba ocjenjivati mirisom. Ako miriše loše, onda će vjerojatno biti i lošeg okusa. Ako je miris prihvatljiv, namirnicu treba probati i potom ocijeniti njezinu kakvoću u ustima.

To je nešto što bismo trebali zapamtiti, jer odluke o tome što jedemo često su proizvoljno donesene od strane proizvođača i trgovaca - uz oštre granice zarade. A mi plaćamo cijenu. Dakle, koje datume treba uzeti u obzir - i što se može bez straha konzumirati nakon isteka roka trajanja?

Sirevi

Tvrdi sir može se jesti i nakon datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do". Ako se plijesni formiraju na površini, jednostavno ih izrežite oštrim nožem - sir ispod toga bit će prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dvije ili više godina. Ovo sazrijevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu okusa.

Mnogo više pažnje treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije - uključujući listeriju - što može biti kobno za ranjive skupine, uključujući starije i malu djecu. Nikad nemojte riskirati s mekim sirevima i pažljivo provjeravajte datume. Ako ste u nedoumici, dobro prokuhajte ih.

Suhe namirnice

Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primijetiti da su okusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuhanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.

Suhi začini su praktično vječni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko je davno bilo pripremljeno. To vam vjerojatno može otkriti tek nešto svjetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno vas ne može otrovati.

Konzerve

Ako konzerva nije oštećena, a držite je izvan sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra - bilo da se radi o grahu, povrću, rajčici ili ribi - bit će u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

Kruh i keksi

Mnoge štruce supermarketskoga kruha traju puno dulje od oznake, zahvaljujući visokim razinama kemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete učiniti sa starim kruhom: tost, očito, ali ne zaboravite krušne mrvice ili puding od kruha i keksa, a možete pripremiti i tradicionalni umak od kruha za Božić.

Keksi s vremenom omekšaju, osobito ako se ostave u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ih u pećnici. Kada se ohlade, bit će poput svježih.

Zamrznute namirnice

Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uvjetom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako naljepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primjer, kaže da bi sadržaj trebao biti korišten unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

Sve dok je hrana temeljito zamrznuta od početka, nećete vidjeti razliku nakon kuhanja ni za tri ili šest mjeseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu - to je recept za trovanje hranom, piše Daily Mail.

Krumpir

Nema potrebe baciti cijelu vrećicu krumpira samo zato što su jedan ili dva istrunuli. Obradite krumpir nožem i odrežite klice. Ako je tijelo ispod kože tamno ili zeleno, nastavite ga rezati dok ne pronađete normalnu boju krumpira.

Ostalo povrće, kao što je celer ili poriluk, lagano postaje mekano ili smeđe i suho kako stari, ali će okus biti jednako dobar u juhi ili nekom varivu. Samo odrežite uvelo lišće i nastavite kao obično.

Ostale namirnice iskoristive nakon isteka roka trajanja

Banane

Jaja - osim ako čudno mirišu

Mlijeko - također se oslonite na osjetilo njuha

Ocat

Suhomesnati proizvodi

Med

Čips, slane grickalice i čokolada

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali