NEMA NA ČEMU /

12 božićnih kolača za koje uopće ne morate paliti pećnicu

Ovi božićni kolači su prefini, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove. Toliko efektni, a recepti jednostavni čak i za početnike!

VOYO logo
VOYO logo

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice za blagdane, za vas imamo recepte za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će svakoga.

Lažna mađarica

Bilo da ju radite s pudingom ili vrhnjem, s mliječnom ili crnom čokoladom, lažna mađarica kolač je koji se radi s čim god da imate kod kuće. Upravo takav je i ovaj recept. Možete mijenjati sastojke, prilagođavati ga po svojoj želji, ali u suštini ostaje isti. Treba vam krema za mađaricu, neka vrsta keksa koja će glumiti slojeve mađarice i naposljetku čokoladni ganache.

lažna mađarica

Rolada od kokosa

Rolada od kokosa jednostavan je i neodoljiv desert koji oduševljava svojim bogatim okusom i mirisom kokosa. Sastoji se od fine čokoladne kore i kremastog bijelog punjenja, stvarajući savršen kontrast u svakom zalogaju. Ovaj osvježavajući desert idealan je za sve prilike, a posebno za blagdanske stolove.

Rolada od kokosa sastojci za kore:

300 g mljevenih keksa

200 g šećera

žlica kakaa

1 dl mlijeka

Rolada od kokosa sastojci za nadjev:

125 g margarina

100 g šećera u prahu

1 jaje

100 g kokosa

Rolada od kokosa postupak:

Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju.

Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev.

Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu.

Stavite u hladnjak barem sat vremena.

Rum kuglice

Rum kuglice nisu komplicirane, a vole ih mnogi. Ne trebate paliti pećnicu niti vaditi mikser – dovoljna vam je velika posuda za pripremu smjese i druga za oblikovanje kuglica. Kuglice možete pripremiti i u bezalkoholnoj varijanti, prilagođavajući ih vlastitom ukusu.

Rum kuglice sastojci:

250 g margarina

250 g šećera u prahu

250 g mljevenih keksa

100 g mljevenih oraha

2 žlice ruma

100 g grožđica

100 g čokolade

šarene mrvice

Rum kuglice postupak:

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum.

Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu.

Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne.

Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Raffaelo kuglice

Kokos i bademi savršena su kombinacija okusa, a posebno u doba Božića. Iako možda izgledaju komplicirane za napraviti, domaće Raffaello kuglice brzo su gotove i nestat će s vašeg blagdanskog stola još brže. Izgledaju bolje od kupovnih i završit ćete ih brže nego da odete u dućan.

Raffaelo kuglice sastojci:

pola litre mlijeka

2 pudinga od vanilije

30 dag kokosovog brašna

25 dag margarina

7 žlica šećera

25 dag šećera u prahu

cijeli bademi

Raffaelo kuglice postupak:

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka.

Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi.

Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica.

Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu.

Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama.

U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Crvenkapica

Crvenkapica je osvježavajući kolač koji spaja kremasti puding od vanilije, sočne višnje i hrskave kekse. Slojevi kreme i keksa prekriveni su predivnim preljevom od soka višanja koji daje kolaču laganu i elegantnu teksturu. Ovaj desert ne zahtijeva pečenje, a savršeno se hladi u hladnjaku, čineći ga idealnim izborom za tople dane ili blagdanske prilike.

Crvenkapica sastojci:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

2 dcl šećera

pola l slatkog vrhnja

2 želatine

Petit Beurre keksi

kompot od višanja

Crvenkapica priprema:

U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade.

Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.

U lim za pečenje stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme.

Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču.

Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.

Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.

Ferrero rocher

Rađenje vlastitih Ferrero rocher kuglica nikad nije bilo lakše. Ovaj recept dokaz je da najfinije slastice ne moraju biti teške za napraviti. U samo pola sata, bez ikakvog pečenja, uz savršenu kombinaciju lješnjaka i čokolade ove domaće Ferrero kuglice htjet ćete raditi kroz cijelu godinu.

ferrero rocher

Čokoladni truffelsi

Ove kremaste kuglice, obložene finim slojem gorkog kakao praha, pravi su užitak za ljubitelje intenzivnih čokoladnih deserata. Jednostavni za pripremu, truffelsi su savršen izbor za svečane prilike ili trenutke kada želite počastiti sebe i svoje najdraže nečim posebnim.

Čokoladni truffelsi sastojci:

250 g tamne čokolade

130 ml slatkog vrhnja

žličica cimeta

30 g maslaca

ribana kora jedne naranče

tamni gorki kakao prah

Čokoladni truffelsi postupak:

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu.

Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula.

Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao.

Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu.

Salama od oblatni

Slatka salama je starinski božićni klasik koji ne može biti jednostavniji. Ono što ju čini posebno popularnom je činjenica da ne zahtijeva ni minute pečenja - samo trebate skuhati punjenje, zarolati oblatnu i pustiti da se ohladi. Uz pola sata i malo strpljenja, imat ćete fini božićni desert koji će brzo nestati.

Salama od oblatni sastojci:

200 g maslaca

200 g šećera

200 g tamne čokolade

200 g samljevenih oraha

150 g Petit Beurre keksa

1 žumanjak

2 oblatne

Salama od oblatni postupak:

Samljeti Petit Beurre kekse i ostaviti sa strane.

Na pari otopiti tamnu čokoladu i ostaviti je da se hladi.

U drugoj posudi na pari otopiti maslac i šećer.

U otopljenu smjesu maslaca i šećera dodati žumanjak i miješati da se smjesa sjedini i zgusne.

U smjesu dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati.

Ubaciti samljevene orahe i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu.

Na kraju dodati samljevene kekse i dobro izmiješati cijelu smjesu.

Na podlogu staviti čistu mokru krpu, preko nje oblatnu te preko oblatne novu mokru krpu, zatim novu oblatnu i preko čistu mokru krpu.

Ostaviti tako pola sata da oblatne omekšaju i da se mogu rolati. Nakon pola sata namazati pola nadjeva na jednu oblatnu i oprezno je zarolati uz pomoć krpe.

I drugu oblatnu premazati s ostatkom nadjeva i pažljivo je zarolati.

Ostaviti oblatne da se osuše na sobnoj temperaturi barem preko noći, a onda ih rezati na širinu oko 8 mm i poslužiti.

Bečka pita

S kombinacijom kokosovog brašna, čokolade za kuhanje i narančnog soka, ovaj kolač nudi savršen balans okusa i tekstura. Sloj glazure od čokolade dodatno obogaćuje desert, a posipanje kokosovim brašnom daje mu posebnu finu notu. Idealna za sve prigode, Bečka pita zahtijeva samo malo strpljenja za hlađenje, ali rezultat je jednostavno neodoljiv.

Bečka pita sastojci:

1 list oblatne

400 ml vode

300 g šećera

125 g margarina

200 g kokosova brašna

100 g čokolade za kuhanje

250 g mljevenog keksa s maslacem

200 g cijelog keksa s maslacem 28 komada

50 ml vode

100 g šećera

100 g čokolade za kuhanje

125 g margarina

200 ml iscijeđenog soka naranče

200 g mljevenih oraha

Bečka pita sastojci za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje

5 žlica ulja

Bečka pita sastojci za ukrašavanje:

20 g kokosova brašna

Bečka pita postupak:

Na štednjaku zagrijati širi lonac s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuha.

Maknuti lonac sa štednjaka, dodati margarin i vratiti na vatru uz miješanje da se margarin otopi.

Ugasiti štednjak pa u smjesu natrgati čokoladu i miješati da se potpuno otopi.

Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati pa onda dodati mljevene kekse. Miješati da se dobije jednolična smjesa te pustiti 10 minuta da se prohladi.

Oblatnu staviti na podlogu te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati.

Na taj sloj poslagati kekse s maslacem. Sok od naranča zaliti žlicom po keksima.

U veći lonac uliti vodu i šećer te zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i dodati margarin.

Vratiti na štednjak i miješati da se margarin otopi.

Ugasiti štednjak te u smjesu dodati čokoladu uz miješanje da se brže otopi. Zatim više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa.

Pustiti 10-ak minuta da se smjesa prohladi te je rasporediti po keksima.

Za glazuru u posudu natrgati čokoladu i dodati ulje.

Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne zavrije.

Vruću glazuru žlicom rasporediti po kolaču te dok je glazura vruća posuti s kokosovim brašnom.

Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno črtiri sata, a najbolje preko noći.

Domaća bajadera

Bajadera je popularna slastica kroz cijelu godinu, a posebno se koristi u svečanim prigodama. No umjesto da kupujete bajaderu, možete ju sami napraviti kod kuće. Osim što ne zahtjeva ni minute pečenja, ostatak postupka je zaista jednostavan. Jedina stvar na koju ćete morati pripaziti je slaganje slojeva vaše bajadere.

Bajadera sastojci:

200 ml vode

250 g margarina

200 g šećera

1 vanilin šećer

400 g mljevenog keksa

300 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuhanje

Bajadera sastojci glazura:

150 g čokolade za kuhanje

6 žlica ulja

Bajadera postupak:

U lonac na štednjaku uliti vodu te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.

Sve zagrijavati uz miješanje da se sastojci otope.

U veliki lonac staviti mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati.

Napraviti u njima malu rupu te u nju staviti otopljene sastojke. Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa.

S pomoću vage podijeliti smjesu na dva jednaka dijela.

Istopiti čokoladu za kuhanje i uliti u jednu polovicu smjese. I tu smjesu izmiješati s pomoću kuhače da postane jednolična.

Protvan dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem.

Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati.

Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.

Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju.

Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći prije rezanja i posluživanja.

Rezati na pravokutnike prema želji, naše bajadere su dimenzija 4×2 centimetra.

Šarene oblatne

Šarene oblatne su veseli i šareni desert koji će unijeti radost na svaki stol. Sastavljene su od slojeva oblatni, kremaste kreme u živim bojama i mirisnog okusa vanilije, čokolade ili kokosa. Savršene za obiteljska okupljanja i blagdane, ove oblatne donose raskošan vizualni dojam i bogatstvo okusa, a pripremaju se jednostavno i brzo.

Šarene oblatne sastojci:

1 pakiranje oblatni 5 komada dimenzija 27×37 centimetara

300 ml mlijeka

300 g šećera

250 g maslaca ili margarina

300 g mljevenog keksa

300 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuhanje

1 vanilin šećer

Šarene oblatne postupak:

U široki lonac uliti mlijeko, dodati šećer te uz miješanje pustiti da prokuha.

Maknuti s vatre, a zatim ubaciti maslac ili margarin. Dobro izmiješati da se maslac otopi.

Zatim ubaciti mljevene kekse i izmiješati. Dodati i orahe te dobro izjednačiti kremu koja postane gusta. U manjem loncu otopiti čokoladu (paziti da ne provrije).

Smjesu podijeliti u dvije posude po pola: u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati, a u drugi vanilin šećer te također izmiješati.

Kreme treba vruće stavljati na oblatne. Staviti prvu oblatnu dimenzija 27×37 centimetara na čvrstu podlogu te je namazati s pola količine čokoladne kreme. Paziti da se krema navuče do rubova. Staviti novu oblatnu i lagano je dlanovima pritisnuti na prvu oblatnu da se bolje priljube.

Nanijeti polovicu svijetle kreme. Rasporediti kremu do rubova te postaviti treću oblatnu i opet je pritisnuti dlanovima da se bolje prilijepi.

Ponovo staviti tamnu kremu, zaravnati i prekriti s četvrtom oblatnom. Pritisnuti dlanovima da se izbaci zrak i oblatna bolje priljubi.

Staviti drugi dio svijetle kreme i dobro je zaravnati.

Na kraju poklopiti sa zadnjom oblatnom. Sve prekriti s papirom za pečenje te na njega staviti debelu knjigu (ili nekoliko njih) da se istisne zrak i oblatne što bolje priljube.

Staviti sve u frižider na šest sati da se krema stegne, a može i preko noći.

Čokoladne kuglice

Toliko su jednostavne da i djeca mogu sudjelovati u izdari ovih čokoladnih kuglica. Keksi, čokolada za kuhanje i nezaobilazan kokos čine pripremu ovih kuglica ne samo jednostavnom i brzom, nego i idealnom za svačiji budžet. Još jedna verzija ovih keks kuglica može uključivati i rum.

Čokoladne kuglice sastojci:

200 g šećera

200 g maslaca

300 g keksa

100 g tamne čokolade

270 g kokosovog brašna

1 dl mlijeka

Čokoladne kuglice postupak:

U blenderu samljeti kekse.

U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati.

U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati.

U smjesu dodati kokosovo brašno (200g) i dobro sjediniti.

Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.

Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno.

Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Adventska ludnica: Fritule skuplje od škampa, ali na njih se čeka i 45 minuta!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali