
Božić prošao, hrpa hrane ostala: Stručnjaci savjetuju kako da vam meso, prilozi i kolači što dulje potraju

Mnogi ljudi nakon Božića muku muče što će s ostacima hrane. Stručnjaci Lauren Allen i Nicholas Nedelisky otkrili su da postoje pravila kojih se morate pridržavati kada je u pitanju njeno pakiranje i čuvanje, piše Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Od nove godine minimalci rastu 20%, napojnice ćemo plaćati i karticama, žene će duže raditi do mirovine…
Lauren je osnivačica portala Tastes Better from Scratch te je za Daily Star progovorila o tome gdje ljudi često griješe kada je riječ o uživanju u ostacima blagdanskih gozbi.
Stručnjakinja je rekla da mnogi ljudi imaju tradiciju iskoristiti sve ostatke, ali da postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati kada je u pitanju skladištenje i zamrzavanje.
Također, morate znati nekoliko stvari o podgrijavanju ako želite biti sigurni da je vaša hrana sigurna za konzumaciju, a evo na što sve trebate obratiti pozornost!
Puretina i drugo meso
Sav višak kuhane šunke, pečene puretine, govedine ili drugog mesa pohranite unutar dva sata od posluživanja. Treba ih odvojiti od kostiju i pohraniti u plitke, hermetički zatvorene posude.
U hladnjaku će ostati svježi tri do četiri dana, a možete ih zamrznuti za dulje skladištenje.
Kad je puretina u pitanju, pobrinite se da najdeblji komad mesa ima unutrašnju temperaturu od 74 °C prije stavljanja u hladnjak. Također, nadjev pohranite odvojeno od puretine.
Povrće
Većina kuhanog povrća poput zelenog graha, pire krumpira, složenaca od slatkog krumpira itd. ostat će svježa u hermetički zatvorenim posudama tri do četiri dana u hladnjaku. Lisnato povrće brže propada pa ga morate potrošiti u roku od nekoliko dana.
Osim ako nisu pretrpani sastojcima poput vrhnja ili maslaca, većina povrća može se zamrznuti na jedan do tri mjeseca.
Deserti
Kremaste kolače, pudinge, suflee i sl. treba pojesti u roku od samo nekoliko dana i nemojte ih zamrzavati. Međutim, blagdanske kekse možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci.
Također, možete zamrznuti tijesto za kekse. Najvažnije je da pustite da se bilo koja vruća hrana potpuno ohladi prije stavljanja u posudice i hladnjak. To sprječava nakupljanje vlage koja može dovesti do razvoja bakterija. I uvijek se oslonite na svoj nos, ako hrana čudno smrdi pri podgrijavanju, najbolje ju je baciti.
Hranu stavite bliže izvora hladnoće
"Prvo i najvažnije, smjesta pohranite sve ostatke vaše božićne gozbe u roku od dva sata. Premjestite meso u plitke, hermetički zatvorene posude nakon što ga odvojite od kostiju kako biste omogućili brzo hlađenje", pojasnio je osnivač Foodiaza Nicholas.
"Kuhano povrće i prilozi trebaju isti tretman – dovoljno ih ohladite prije nego što ih zapakirate i stavite u hladnjak. Postavite tvrđe slojeve hrane prema dnu i rubovima posuda za skladištenje, a mekše dijelove u sredini kako biste pospješili protok zraka", dodao je.
"Namjestite hladnjak ispod 4 °C i stavite ostatke na više police bliže izvoru hladnoće. Na svakoj posudi napišite što je u njoj te datum kad ste je stavili u hladnjak ili zamrzivač", pojasnio je Nicholas.
"Pridržavajte se preporučenih vremena skladištenja hrane za optimalnu kvalitetu. Puretinu, nadjev, umake i pečeno meso potrošite u roku od tri do četiri dana. Većina kuhanog povrća dobro se čuva do pet dana, ovisno o dodanim sastojcima poput vrhnja ili majoneze", istaknuo je stručnjak.










