BACANJE NIJE NUŽNO /

Jeste li znali da se kora lubenice može jesti? Donosimo kreativne i jednostavne recepte

Bacanje kore od lubenice nakon što smo pojeli sočno, crveno meso gotovo je automatska radnja za većinu nas, no je li to nužno

VOYO logo
VOYO logo

Iako se na prvu čini neuglednom, kora lubenice može značajno obogatiti prehranu i smanjiti otpad u kuhinji. Bilo da želimo kušati nove okuse, isprobati održiviji način kuhanja ili jednostavno upotrijebiti namirnicu do kraja, kora lubenice je nešto što vrijedi otkriti.

Srećom, postoji niz jednostavnih recepata i ideja koje se mogu primijeniti da se ovaj zanemareni sastojak pretvori u ukusno i zdravo jelo. 

Zašto iskoristiti koru od lubenice? 

Prepoznavanje nutritivnih vrijednosti kore lubenice prvi je korak prema njezinoj upotrebi. Iako je njezin okus neutralan i tekstura čvrsta, kora je iznenađujuće bogata hranjivim tvarima. Važno je obratiti pažnju na njezine benefite kako bismo razumjeli zašto je dobro uključiti je u prehranu.  

Bogatstvo citrulina 

Bijeli dio lubenice posebno je koristan za kardiovaskularni sustav zbog visoke koncentracije aminokiseline citrulina. Iako se citrulin nalazi i u crvenom dijelu, njegova koncentracija u bijelom sloju je puno veća. Kada se citrulin unese u organizam, u bubrezima se pretvara u arginin, koji je ključan za proizvodnju dušikovog oksida, molekule koja poboljšava zdravlje krvnih žila

Citrulin djeluje tako da opušta i širi krvne žile, čime se poboljšava protok krvi, smanjuje krvni tlak i rasterećuje srce. To također smanjuje rizik od hipertenzije i doprinosi boljoj cirkulaciji koja osigurava bolju opskrbu stanica hranjivim tvarima i kisikom, što je važno za mišiće, ali i za mozak. Ovaj proces može pomoći u prevenciji ateroskleroze, stanja koje povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Sportaši također mogu imati koristi jer poboljšani protok krvi omogućava bolju opskrbu mišića kisikom, što može povećati izdržljivost i ubrzati oporavak. 

Izvor vitamina i minerala 

Osim citrulina, bijeli dio lubenice sadrži i druge korisne nutrijente poput vitamina C, koji djeluje kao antioksidans, te vitamina A, koji je ključan za zdravlje stanica. Minerali poput kalija i magnezija pomažu u regulaciji krvnog tlaka i opuštanju krvnih žila. Također, bijeli sloj sadrži vlakna koja su važna za probavu i snižavanje LDL kolesterola, dok likopen, koji je prisutan u manjim količinama, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja. 

Izvor vlakana 

Visok udio vlakana pomaže u regulaciji probave, potiče osjećaj sitosti, smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kolesterola i srčanih oboljenja, te može poboljšati zdravlje crijeva.   

Nizak broj kalorija 

Idealan je dodatak jelima ako pazite na unos kalorija, a istovremeno želite povećati nutritivnu vrijednost obroka. 

Hidratacija 

Poput samog ploda, kora sadrži visok postotak vode, što dodatno doprinosi hidrataciji organizma.

 

Jeste li znali da se kora lubenice može jesti? Donosimo kreativne i jednostavne recepte
Foto: Shutterstock

Kako iskoristiti koru lubenice? 

Prije nego što krenemo s pripremom, važno je koru pravilno obraditi. Najčešće se koristi bijeli dio kore, dok se tanki, vanjski zeleni sloj guli. Koru je potrebno dobro oprati. Ovisno o receptu, može ju se rezati na kockice, trakice ili je naribati. 

Ukiseljena kora lubenice 

Jedan od najpopularnijih načina upotrebe kore jest kiseljenje. Proces je sličan kiseljenju krastavaca, a rezultat je hrskava, slatko-kisela poslastica koja se odlično slaže sa sendvičima, salatama i mesnim jelima. 

Sastojci: 

  • 1 kg bijelog dijela kore lubenice 
  • 500 ml alkoholnog octa 
  • 500 ml vode 
  • 400 g šećera 
  • 1 žlica soli 
  • Začini po želji: 1 štapić cimeta, nekoliko klinčića, 1 žličica papra u zrnu 

Detaljna priprema: 

  1. Temeljito operite lubenicu. Ogulite tvrdi, vanjski zeleni sloj kore i bacite ga. Koristite samo bijeli dio. 
  2. Narežite bijeli dio kore na kockice željene veličine (obično oko 2 cm). 
  3. Stavite kockice u veliki lonac, prelijte ih vodom i dodajte žlicu soli. Pustite da prokuha i kuhajte 5-10 minuta, dok kora malo ne omekša, ali i dalje ostane hrskava. 
  4. Ocijedite koru i isperite je pod hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. 
  5. U drugom loncu pripremite otopinu za kiseljenje: pomiješajte ocat, vodu, šećer i začine. 
  6. Zagrijavajte otopinu na srednje jakoj vatri uz miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Pustite da lagano vrije 5 minuta. 
  7. Prokuhanu i ocijeđenu koru lubenice složite u čiste, sterilizirane staklenke. 
  8. Vruću otopinu za kiseljenje prelijte preko kore u staklenkama, pazeći da je sva kora potopljena. 
  9. Čvrsto zatvorite staklenke. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte u hladnjaku. Najbolje su nakon što odstoje barem tjedan dana kako bi upile sve arome. 

@klapet ima okus kao neki gumeni bomboni ali više ljepljivi nego gumeni njamnjam #fyp #lubenica #recept #kandiranovoće ♬ original sound - klapet

 

Slatko ili kandirana kora lubenice 

Ako volite slatko, kandirana kora lubenice ili tradicionalno "slatko" bit će pravo otkriće. Kora upija sirup i postaje prozirna i sočna, savršena kao desert ili dodatak kolačima. 

  • Kandiranje: Kockice kore kuhaju se u gustom šećernom sirupu dok ne postanu staklaste. Nakon kuhanja, mogu se uvaljati u kristalni šećer i osušiti. 
  • Slatko: Proces je sličan, ali se kora kuha u rjeđem sirupu s dodatkom limuna i ostavlja u tekućini. Poslužuje se kao tradicionalni desert uz čašu vode. 

Džem od kore lubenice 

Neutralna i čvrsta tekstura kore lubenice čini je savršenom bazom za džem. Upija arome začina i pretvara se u slatku, staklastu poslasticu idealnu za palačinke, tost ili kao dodatak sirevima. 

Sastojci: 

  • 1 kg bijelog dijela kore lubenice 
  • 800 g šećera 
  • 1 limun (sok i korica) 
  • 1 štapić vanilije ili 1 vanilin šećer 
  • 200 ml vode 

Detaljna priprema: 

  1. Temeljito operite lubenicu. Ogulite tanki vanjski, zeleni sloj kore i bacite ga. Koristite samo bijeli dio. 
  2. Narežite bijeli dio na sitne kockice ili ga sameljite u stroju za meso kako biste dobili klasičnu teksturu džema. 
  3. Stavite pripremljenu koru u veći lonac, dodajte šećer i vodu. Ostavite da odstoji barem sat vremena kako bi kora pustila vlastiti sok. 
  4. Stavite lonac na srednje jaku vatru. Kada smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje da ne zagori. 
  5. Nakon otprilike 40 minuta kuhanja, dodajte svježe iscijeđen sok i naribanu koricu limuna te štapić vanilije (ili vanilin šećer). 
  6. Nastavite kuhati još 20-30 minuta, ili dok kockice kore ne postanu prozirne (staklaste), a sirup se ne zgusne. Gustoću provjerite tako što ćete kapnuti malo džema na hladan tanjurić – ako se kap ne razlijeva, džem je gotov 
  7. Izvadite štapić vanilije. Vrući džem pažljivo ulijte u čiste, sterilizirane staklenke. Čvrsto ih zatvorite, okrenite naopako i ostavite da stoje 5-10 minuta kako bi se stvorio vakuum. 

 

Kreativni načini kako iskoristiti koru od lubenice 

Osim klasičnih recepata, kora lubenice može se koristiti u nizu modernih i neočekivanih jela, pokazujući svoju svestranost. 

Dodatak slanim jelima 

Neutralan okus kore čini je idealnom za upijanje aroma iz drugih namirnica. Narezanu koru može se dodati u variva, curryje ili je pirjati s povrćem kao zdrav i hrskav dodatak. Odlično se slaže s azijskim začinima u stir-fry jelima. 

Osvježavajuća salata ili smoothie 

Naribana svježa kora lubenice može biti hrskavi dodatak ljetnim salatama, slično kao krastavac. Također, smrznute kockice kore mogu poslužiti kao zamjena za led u smoothiejima, dodajući im nutrijente i blagi, osvježavajući okus. 

Tzatziki umak od kore lubenice 

Za jedinstvenu verziju klasičnog grčkog umaka, zamijenite krastavac sitno naribanom i dobro ocijeđenom korom lubenice. Pomiješajte s grčkim jogurtom, češnjakom, maslinovim uljem i svježim koprom za iznenađujuće ukusan i osvježavajući umak. 

Na što obratiti pozornost? 

Iako je kora lubenice sigurna za jelo, preporučuje se korištenje lubenica iz organskog uzgoja kako bi se izbjegla konzumacija pesticida koji se mogu zadržati na vanjskom dijelu ploda. U svakom slučaju, ključno je temeljito oprati koru pod mlazom vode prije bilo kakve upotrebe. 

Kora lubenice je izvrstan primjer kako možemo smanjiti otpad u kuhinji i otkriti nove okuse. Strpljenjem i malom dozom kreativnosti, ovaj "otpadak" možete pretvoriti u zdrav i ukusan dio svoje prehrane. Ponekad su najbolja rješenja i okusi skriveni tamo gdje ih najmanje očekujemo. Vaše nepce i okoliš bit će vam zahvalni. 

 

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Vrućina, turisti i paprene cijene voća: Kilogram lubenice i dva eura - isto kao i klip kukuruza

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali