JEDNOSTAVNI TRIKOVI /

Banane vam brzo propadaju? Jednostavno doskočite tom problemu, sve već imate kod kuće

Ako vam je dosta toga da vam banane brzo posmeđe i na kraju završe u smeću, možda biste trebali uložiti u jedan kućanski predmet

VOYO logo
VOYO logo

Banane, omiljeno i praktično voće, već su godinama nezaobilazne u mnogim kućanstvima – bilo kao brzi međuobrok, dodatak doručku ili sastojak u raznim receptima. No, unatoč svim prednostima, banane znaju zadavati glavobolje u kuhinji – često sazriju prebrzo i ispuštaju etilen, plin koji ubrzava kvarenje i njih i drugog voća i povrća u blizini. Srećom, postoji jednostavan trik koji može usporiti njihovo zrenje i pomoći da dulje ostanu svježe i žute.

Kako biste spriječili da vam banane prerano propadnu i završe kao sastojak za smoothie ili banana kruh, korisnici Facebook grupe Simple Savers podijelili su najbolje savjete za pohranu ovog voća. Jedan član predložio je da banane treba držati podalje od ostalog voća, a smeđa papirnata vrećica mogla bi biti ključ održavanja svježine. Savjet je bio jasan.

"Osobi koja je rekla da joj banane ne traju ni dva dana pa mora praviti kolač – pohranjivanje banana blizu drugog voća izlaže ih ‘off-gassingu’, što ubrzava sazrijevanje. Banane treba držati daleko od ostalog voća kod kuće kako bi se to spriječilo. Možete ih staviti u smeđu papirnatu vrećicu sa savijenim i zatvorenim vrhom ako nemate puno prostora u kuhinji. Time ćete im produžiti vijek trajanja i uštedjeti novac", pisalo je.

To je potaknulo i ostale članove grupe da podijele svoje trikove za očuvanje banana, a mnogi su kao najbolje rješenje istaknuli – hladnjak, piše Express.

Greg Rose je otkrio zgodnu metodu. "Čuvam banane u ladici za povrće u hladnjaku i svako jutro izvadim dvije za doručak. Meni to funkcionira", napisao je.

"Držim ih u hladnjaku i to ih sprečava da prezriju", podijelila je Deborah.

Julie Hart upozorila je na estetsku nuspojavu. "Stavite ih u hladnjak – izvana će pocrniti, ali iznutra će biti potpuno u redu (neće biti kašaste)", napisala je.

Jedna snalažljiva osoba otkrila je da zamatanje peteljki u novinski papir prije stavljanja u hladnjak produljuje njihov rok trajanja.

Mark Horne je objasnio svoj trik. "Zamotajte peteljke u novinski papir i stavite ih u hladnjak – traju oko 15 dana. Vadim ih po potrebi. Kad sam ih prije stavljao bez toga u hladnjak, nisu trajale ni blizu toliko koliko sada", napisao je.

Druga korisnica predložila je alternativni pristup – vlažni papirnati ručnik oko peteljki, bez potrebe za hladnjakom.

Leigh Btchelor je opisala metodu koju koristi njezina obitelj. "Moj tata omota kraj svežnja banana vlažnim papirnatim ručnikom i ostanu super jako dugo, čak i kad stoje u zdjeli s drugim voćem – samo treba paziti da ručnik ostane vlažan. Ako se osuši, banane brzo propadnu", glasi njezin savjet.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je Bajaga postao kontroverza u Hrvatskoj: 'Nije vam to Baja Mali Knindža'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali