
Dijetetičarka upozorava: Neke namirnice mogu utjecati na to kako mirišemo, ponekad neugodno

Neke svakodnevne namirnice, bez obzira na njihovu nutritivnu vrijednost, mogu iznenađujuće utjecati na način na koji tijelo miriše
U posljednje vrijeme sve se više govori o tome kako prehrana utječe na miris tijela i to ne samo kada su u pitanju češnjak ili luk. Stručnjaci ističu kako određene namirnice mogu pojačati neugodne mirise koje tijelo izlučuje kroz kožu, dah ili znoj.
Iako je miris tijela uglavnom individualne prirode, te ovisi o bakterijama na koži i načinu na koji tijelo razgrađuje znoj, ono što jedete također ima značajnu ulogu, piše New York Post.
Namirnice koje mogu utjecati na to kako mirišemo
U svakodnevnoj prehrani nalaze se sastojci koji mogu imati neočekivan utjecaj na tjelesni miris. Iako na prvi pogled ne djeluju problematično, neke namirnice mogu značajno promijeniti način na koji tijelo miriše.
Riba
Miris plodova mora svima je poznat, no kod nekih osoba može postati dio njihovog tjelesnog mirisa i to na neugodan način. U iznimno rijetkim slučajevima, tijelo pretvara holin, spoj koji se nalazi u ribi i morskim plodovima, u trimetilamin – kemikaliju koja ima izrazito snažan i neugodan miris na pokvarenu ribu. Taj se mirisni spoj zatim širi kroz tijelo i izlučuje putem daha i kože, navodi Cleveland Clinic.
Osobe koje boluju od ovog poremećaja, poznatog kao trimetilaminurija, neugodno mogu mirisati i nakon konzumacije graha, brokule, cvjetače, kikirikija ili sojinih proizvoda.
"Ipak, riječ je o vrlo rijetkom stanju koje pogađa tek nekoliko stotina ljudi u svijetu, dok većina ljudi može bezbrižno uživati u ribi", objašnjavaju stručnjaci.
Povrće
Iako se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora hrane, kod nekih može uzrokovati neočekivan miris.
Povrće poput brokule, kupusa, karfiola i prokulica može uzrokovati neugodan miris jer otpušta sumpornu kiselinu, a to se pojačava znojenjem, dahom i plinovima.
Začini
"Neka ljuta jela poznata su po tome da pojačavaju tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita", objasnila je dijetetičarka Erin Palinski-Wade za Fox News Digital.
Cleveland Clinic navodi da začini poput curryja i kumina sadrže "hlapive spojeve" koji se apsorbiraju u krvotok i izlučuju kroz znoj, što dovodi do posebnog mirisa tijela.
Crveno meso
"Prekomjerna konzumacija crvenog mesa također može utjecati na tjelesni miris", ističe Palinski‑Wade. Proteini iz crvenog mesa mogu biti bez mirisa kod znojenja, no nakon interakcije s bakterijama na koži njihov miris se intenzivira.
Metode poboljšanja mirisa tijela
Nisu svi ljudi jednako osjetljivi na mirise koji nastaju nakon konzumacije određene hrane – genetske razlike igraju veliku ulogu u tome kakav se miris razvija i koliko će on biti izražen.
"Možete poboljšati kako mirišete smanjenjem namirnica koje su bogate sumporom, crvenim mesom i izrazito ljutom hranom te povećanjem unosa vode, voća i povrća", savjetuje Palinski‑Wade.
Namirnice poput jabuka, zelenog lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja mogu pomoći neutralizirati spojeve koji uzrokuju miris i podržati korisne bakterije u crijevima, čime se smanjuju neugodni mirisi. Osim prehrane, ključna je i redovita higijena.
"Redovito kupanje i korištenje antibakterijskog sapuna te odjeća od prozračnih materijala mogu biti učinkoviti. Također, dovoljna hidracija, kvalitetan san, smanjenje stresa i redovita tjelesna aktivnost pozitivno utječu na metabolizam i time dodatno poboljšavaju naše mirise", savjetuje Palinski‑Wade.
Ako ste zabrinuti zbog trajnog neugodnog mirisa, savjetuje se da pratite prehrambene navike, primijenite ove savjete i po potrebi potražite savjet stručne osobe.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Mokrite u more? U ovoj turističkoj destinaciji to će vas koštati 750 eura!

![[KVIZ] Svi vozači trebali bi znati ova prometna pravila](http://cdn2.net.hr/media/2025/07/21/1326899/H-a15684e9-ac62-40ab-87fc-2376529b430e-550.webp?1753098949)











