
Stručnjak za dugovječnost upozorava: 'Najčešća zabluda je da je ova namirnica loša'

Dan Buettner, 64-godišnji istraživač dugovječnosti, već desetljećima proučava navike stogodišnjaka diljem svijeta kako bi otkrio tajne dugovječnosti, piše Mirror. U svom najnovijem obraćanju u snimci na TikToku, gdje ga prati više od 150 tisuća ljudi, Buettner je odlučio stati na kraj jednoj od najraširenijih prehrambenih zabluda: da su ugljikohidrati loši za zdravlje.
"Na Instagramu i internetu ima jako puno laži, a jedna od najčešćih je ta da su ugljikohidrati štetni. Istina je upravo suprotna – ugljikohidrati su možda i najzdraviji sastojak svake prehrane koja pridonosi dugovječnosti. No, pritom je ključno razlikovati jednostavne od složenih ugljikohidrata", rekao je Buettner.
Loši i dobri ugljikohidrati
Jednostavni ugljikohidrati, odnosno rafinirane žitarice, šećeri i visokofruktozni kukuruzni sirup, najnezdraviji su dio moderne prehrane. Oni brzo podižu razinu šećera u krvi, daju kratkotrajan osjećaj sitosti, a dugoročno mogu povećati rizik od bolesti srca i debljanja.
S druge strane, složeni ugljikohidrati, poput mahunarki, cjelovitih žitarica i gomolja (primjerice, batata), temelj su prehrane ljudi koji doživljavaju stotu.
Razlika između jednostavnih i složenih ugljikohidrata leži u strukturi molekula šećera. Složeni ugljikohidrati sastoje se od dugih lanaca koji se sporije razgrađuju, dajući tijelu dugotrajan izvor energije i smanjujući potrebu za nezdravim međuobrocima.
Preporuke stručnjaka
Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, prosječan dnevni unos složenih ugljikohidrata trebao bi iznositi oko 260 grama, iako ta količina može varirati ovisno o spolu, dobi i razini tjelesne aktivnosti. Američka udruga za srce dodaje kako vrsta ugljikohidrata koje unosimo značajno utječe na zdravlje.
Hrana bogata jednostavnim šećerima, posebice fruktozom, povećava razinu triglicerida u krvi, što može uzrokovati kardiovaskularne bolesti. Nasuprot tome, složeni ugljikohidrati, poput jabuke ili kriške kruha od cjelovitog zrna, razgrađuju se sporije i dulje nas drže sitima.
Grah ili gumeni bombon?
"I leća i gumeni bombon su ugljikohidrati, ali samo jedna od tih namirnica pogoduje dugovječnosti" objasnio je. Preporučuje konzumaciju graha, cjelovitih žitarica, zelenog povrća i batata kao najboljih izvora složenih ugljikohidrata, dok bi se proizvodi poput krafni, slatkiša i kolačića trebali izbjegavati jer su pretežito napravljeni od jednostavnih šećera.
"Znamo bez ikakve sumnje da su ljudi koji žive najdulje jeli pretežno složene ugljikohidrate. Nažalost, loša reputacija ugljikohidrata dolazi od krafni, kolača i bombona", upozorio je Buettner.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Pečena marinirana piletina sa zobenim tortiljama















