
Recept za mekane medenjake iz bakine kuharice

Fini i mekani medenjaci savršeni su desert posebno u blagdansko doba. Medenjaci, kao što im ime sugerira, su kolačići odnosno keksići s medom koji se tradicionalno jedu za vrijeme Blagdana. Oni su kao mirisni zagrljaj zime – čim ih pečete, kuća se ispuni toplinom i aromom meda i svih začina koje dodajete u njih. Savršeni su za svaku priliku, bilo da želite ukrasiti bor, razveseliti najmlađe ili uz šalicu čaja uhvatiti trenutak mira. Možete ih peći kao jednostavne kuglice s orašastim plodom u sredini ili koristiti razne kalupe za kekse.
Postoje brojne varijante, a mi vam donosimo jednostavan i brzi recept kako napraviti medenjake kod kuće za manje od pola sata.
Medenjaci recept
Malo masti, malo meda i jedno jaje je manje više sve što vam treba za ovaj recept. Naravno da možete u smjesu dodati cimet ili klinčić, ali i ovaj bazni recept će biti savršen za jednostavne medenjake. Medenjaci se peku oko 15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijusa. Najbolji su kada omekšaju i savršeno se slažu uz šalicu toplog čaja ili mlijeka. Medenjaci mogu stajati dva do tri tjedna, a preporuča se držanje ovih keksića u hermetički zatvorenim spremnicima ili limenim kutijama za pohranu keksa.
Medenjaci sastojci:
6 dkg masti
6 dkg meda
6 dkg šećera
1 jaje
1/2 žlice sode bikarbone
Medenjaci priprema:
Priprema finih medenjaka vrlo je jednostavna.
Sve sastojke dobro izmiješajte i napravite glatku smjesu.
Od dobivene smjese radite kuglice i ako želite na svaku kuglicu stavite malo oraha.
Pecite medenjake na 180 stupnjeva Celzijusa oko 15 minuta.
Pustite ih da se ohlade i uživajte!
POGLEDAJTE VIDEO:










