
Analizirali sastav jedne konzerve sardina: Znate li što zapravo unosite u sebe?

Riba je izvrstan izvor proteina, masnih kiselina i hranjivih tvari, a posebno su popularne konzerve sardine, piše Mind Body Green.
Mnogi ljudi se pitaju je li konzervirana hrana doista zdrava i hranjiva. Nutricionistica dr. Jess Cording otkrila je da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervirane namirnice sardine, ali i ostale riblje konzerve.
One su dobar izvor proteina te su vrlo jednostavne jer ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje.
Dr. Cording je objasnila da korištenje ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.
"Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno ako svježe nisu dostupne", rekla je.
Kada jedemo sardine, dodala je dr. Cording, unosimo puno proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.
Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije riblje konzerve tjedno, pomiješane s tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.
POGLEDAJTE VIDEO: Premijer Plenković za Net.hr: 'Dražen je bio jedinstven. Ono što je učinio za našu košarku je neponovljivo'

![[KVIZ] Koliko znaš o seriji "Naši i vaši"?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297598/H-1a3505de-f244-4b75-8292-9b23d0a08e05-550.webp?1749124766)








