
Donosimo recept za najdraže jelo svih generacija: Pripremite za ručak burek s mesom i svi će vas voljeti

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Burek s mesom
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za burek s mesom.
Sastojci za 2 osobe
15 dag brašna
nekoliko žlica mlake vode
Nadjev:
14 dag nemasne junetine
15 dag luka
4 dag ulja
sol, papar
Priprema
Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo. Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i prekrijemo tankim slojem nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom. To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u pećnici i još vruć razrežemo na četiri dijela. Uz burek odlično odgovara pivo, jogurt ili kiselo mlijeko.















