
Brzinski ručak: Sočni quiche s porilukom, brokulom i šunkom

Klasični quiche nikad se ne odbija
Za sve koji danas nemaju ideju za ručak, evo jednog brzinskog i preukusnog recepta za klasični quiche.
Trebat će vam malo povrća i malo svinjske šunke, a za pripremu će vam biti potrebno svega 30-ak minuta.
Evo kako se priprema:
2 veća poriluka
1 luk
malo timijana
60 grama kuhane svinjske šunke
10 grama neslanog maslaca
200 grama brokule
1 žlica maslinova ulja
170 grama tijesta za savijače
3 jaja
300 mililitara mlijeka s 2,5% mliječne masti
75 grama Cheddar sira
Upalite pećnicu i pustite je da se grije na 180 stupnjeva Celzija. Zatim narežite poriluk na kolutove, ogulice i nasjeckajte luk te nasjeckajte timijan. Šunku narežite na veće komade.
Rastopite maslac u tavi i poriluk i luk lagano prepecite uz polovicu timijana, oko pet minuta. Zatim dodajte malo vode i sve stavite sa strane. Brokulu narežite na trake širine otprilike 2-4 cm, a cvjetove brokule prepežite na pola (ako su veći). Blanširajte ih u vreloj vodi te ocijedite.
Okruglu posudu za pečenje premažite uljem, unutra posložite tijesto za savijače (slobodno neka nekoliko centimatara tijesta viri iz posude). Tijesto premažite s još malo ulja, pospite ga ostatkom timijana te stavite novi sloj tijesta i ponavljajte postupak dok ne dobijete solidnu bazu za quiche (otprilike četiri puta). Stavite tijesto u pećnicu na 3-5 minuta, dok ne poprimi boju.
Šunku i brokulu dodajte prepečenom luku i poriluku, a zatim smjesu stavite na tijesto. Razmutite jaja i mlijeko s malo papra i soli, pa u smjesu dodajte i 3/4 naribanog Cheddar sira. Prelijte smjesu preko poriluka i šunke, a ostatak sira zatim pospite po quicheu. Stavite ga u pečnicu i pustite da se peče oko 25 minuta (redovito provjeravajte).
Neka se odmori 15 minuta izvan pećnice, a zatim ga poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek! :)




![[KVIZ] Znaš li odgovoriti na ova pitanja s državne mature iz sociologije?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296738/H-a9ff1c33-2caf-4bfb-95b4-22fbdb85a3ce-550.webp?1749024280)













