LIJEK IZ PRIRODE /

Izrazito zdravo supervoće: Ima brojne prednosti, no neki ga ne bi smjeli konzumirati

Vrelo vitamina i antioksidansa, brusnica je najpopularnija u obliku čaja

VOYO logo
VOYO logo

Jači imunitet, zdravije srce i mokraćni sustav s manje infekcija – brusnice su supervoće koje pozitivno utječu upravo na ove aspekte. Zdravstveni benefiti svježih ili sušenih brusnica ne staju na tome. Poznate su također i po protuuplanim i antioksidativnim svojstvima te blagotvorno djelovanje na probavni sustav.

Većina svježe brusnice ne konzumira često jer su jako kisele. No, proizvodi i derivati dobiveni od brusnica – poput matičnog soka, čaja ili sušenih brusnica – dobar su način kako doskočiti ovome izazovu. Istražili smo koji su zdravstveni benefiti brusnica, njihovo nutritivno svojstvo te tko ih ne bi trebao konzumirati i zašto.

Gdje se uzgaja brusnica?

Sam naziv brusnica odnosi se na nekoliko vrsta zimzelenih grmova koji najčešće rastu u hladnijim predjelima. Najzastupljenije vrste su američka (Vaccinium macrocarpon) i europska (Vaccinium vitis-idaea), a u prirodi je moguće pronaći i druge. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi, a Hrvatskoj se uzgajaju u Gorskom Kotaru.

Ovoj biljci je potrebno mokro i kiselo tlo, kao i toplina i sunce, no jednom kad se primi, nasadi mogu trajati više od 30 godina. Brusnica raste dva puta u godini, a dozrijeva u 7. i 9. mjesecu kada je sezona berbe. Ako želite domaće bobice, možete ju uzgojiti iz sjemena ili sadnice.

Svojstva brusnica

Brusnice su bogate vitaminima, mineralima i jedinstvenim biljnim spojevima koji mogu pomoći u prevenciji urinarnih infekcija (UTI), raka želuca i srčanih bolesti.  

Brusnica nutritivna vrijednost 

Preporučena dnevna porcija iznosi otprilike 100 svježih plodova ili oko 40 g suhih. Ove dvije verzije nutritivno se razlikuju, jer sušene brusnice sadrže znatno više šećera. 

100 g svježih brusnica sadrži:

46 kalorija 

0 g masti 

12 g ugljikohidrata 

4 g vlakana 

4 g šećera 

1 g proteina 

2 mg natrija 

40 g suhih brusnica sadrži:

92 kalorije 

0 g masti 

25 g ugljikohidrata 

2 g vlakana 

22 g šećera 

0 g proteina 

2 mg natrija 

Brusnica vitamini i minerali

Brusnice su bogate vitaminima i mineralima koji doprinose zdravlju organizma. U 100 g svježih plodova nalazi se: 

Vitamin C – oko 25% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamin A – oko 9% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamin K – oko 6% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamin E – oko 8% dnevne preporučene vrijednosti 

Vitamini B kompleksa – oko 8% dnevne preporučene vrijednosti 

Mangan – oko 16% dnevne preporučene vrijednosti 

Bakar – oko 7% dnevne preporučene vrijednosti 

Kalij – oko 2% dnevne preporučene vrijednosti 

Željezo i kalcij – oko 1% dnevne preporučene vrijednosti 

Za što su dobre brusnice?

Istraživanja o benefitima ovog voća provode se već godinama i dokazuju kako brusnica može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema.  

Liječenje infekcija mokraćnog sustava 

Najpopularnija je u liječenju infekcija mokraćnog sustava, odnosno ponavljajućih urinarnih infekcija (UTI). Jedno istraživanje je pokazalo da dodatak s dvije probiotičke vrste Lactobacilli u kombinaciji s ekstraktom brusnice može smanjiti učestalost ponavljajućih UTI kod žena u premenopauzi. U 26-tjednoj studiji, žene koje su uzimale ovaj dodatak imale značajno manju stopu ponavljanja infekcija (9,1% u odnosu na 33,3% u placebo skupini). 

Još jedno istraživanje ispitivalo je učinkovitost standardiziranih kapsula brusnice u prevenciji ponavljajućih UTI kod djece. Rezultati su pokazali da su djeca koja su uzimala ovo voće imala značajno manje ponovljenih infekcija u usporedbi s kontrolnom skupinom, bez nuspojava.  

Zdravlje srca 

Brusnice mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca jer povećavaju razinu HDL-a, poznatog kao "dobar" kolesterol, koji pomaže u uklanjanju viška masnoća iz krvnih žila. Istovremeno, mogu smanjiti razinu LDL-a, odnosno "lošeg" kolesterola, posebno kod osoba s dijabetesom, čime se smanjuje rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Osim toga, mogu pridonijeti i snižavanju krvnog tlaka

U jednom istraživanju su sudjelovala 30 muškaraca prosječne dobi od 51 godine, koji su tijekom tri razdoblja od po četiri tjedna pili sve veće količine niskokaloričnog soka od brusnice (125 ml, 250 ml i 500 ml dnevno). Rezultati su pokazali značajno smanjenje razine oksidiranog LDL-a u krvi, kao i smanjenje molekula ICAM-1 i VCAM-1, koje su povezane s upalom i zdravljem krvnih žila. 

Zdravlje probavnog sustava 

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) smatra se jednim od glavnih uzroka raka želuca, upale želučane sluznice i čira na želucu. Brusnice sadrže jedinstvene biljne spojeve poznate kao A-tip proantocijanidini, koji mogu smanjiti rizik od raka želuca tako što sprječavaju H. pylori da se pričvrsti na želučanu sluznicu.  

Jedno istraživanje provedeno na 189 odraslih osoba pokazalo je da konzumacija 500 ml soka od brusnice dnevno može značajno smanjiti infekciju bakterijom H. pylori. Drugo istraživanje na 295 djece otkrilo je da je svakodnevna konzumacija soka tijekom tri tjedna usporila rast H. pylori kod otprilike 17% zaraženih. 

Zaštita od karijesa i bolesti desni 

Najnovija istraživanja sugeriraju da brusnice mogu biti korisne za zdravlje usne šupljine. One sadrže spojeve poznate kao proantocijanidini, koji imaju antimikrobna svojstva i mogu spriječiti štetne bakterije da se pričvrste za zube i stvore zubne naslage. Tako mogu pomoći u smanjenju rizika od karijesa i bolesti desni, doprinoseći boljoj oralnoj higijeni. 

Sušene brusnice kao lijek

Prilikom sušenja, brusnice gube većinu svojih vitamina, ali zadržavaju minerale poput kalija i kalcija. Često dolaze s velikom količinom dodanog šećera, pa tako jedna preporučena porcija sušenih plodova može sadržavati gotovo 25 g dodanog šećera. Umjesto tog, preporučuje se korištenje suplemenata s ekstraktom ili kuhanje čaja. 

Kako koristiti brusnicu?

Ako pri ruci imate svježe plodove, s njima možete napraviti sok, skuhati kao čaj ili pekmez. U svim situacijama nemojte zaboraviti dodati zaslađivač po želji.

Domaći sok od brusnice

Ako imate svježe brusnice, možete ih lako pretvoriti u ukusan sok koji možete piti samostalno ili razrijediti vodom.

Domaći sok od brusnice sastojci:

500 g svježih brusnica

1 l vode

3-4 žlice meda ili šećera (ili po ukusu)

Sok od pola limuna (po želji)

Domaći sok od brusnice priprema:

Brusnice operite i stavite u lonac s vodom.

Kuhajte na srednjoj vatri dok brusnice ne omekšaju i ne počnu pucati (oko 10-15 minuta).

Maknite s vatre i usitnite brusnice gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom.

Procijedite smjesu kroz gusto sito ili gazu kako biste odvojili sok od kožica i sjemenki.

Dodajte med ili šećer te sok od limuna po želji, dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi.

Čuvajte u hladnjaku i poslužite rashlađeno!

Čaj od brusnice

Brusnice možete iskoristiti i za pripremu toplog, aromatičnog čaja, savršenog za hladne dane.

Čaj od brusnice sastojci:

1 šalica svježih brusnica

500 ml vode

1 žlica meda ili šećera

1 štapić cimeta ili komadić đumbira (po želji)

Čaj od brusnice priprema:

Brusnice operite i stavite u lonac s vodom.

Dodajte cimet ili đumbir ako želite dodatnu aromu.

Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok brusnice ne omekšaju.

Malo ih zgnječite vilicom i procijedite čaj kroz sito.

Dodajte zaslađivač po želji, promiješajte i poslužite toplo.

Pekmez od brusnice

Ovaj gusti i aromatični pekmez savršen je za mazanje na kruh, palačinke ili kao dodatak desertima.

Pekmez od brusnice sastojci:

500 g svježih brusnica

250 g šećera (ili po ukusu)

100 ml vode

Sok od 1 naranče ili 1 žličica cimeta (po želji)

Pekmez od brusnice priprema:

Brusnice operite i stavite u lonac s vodom i šećerom.

Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok brusnice ne omekšaju i počnu se raspadati (oko 15-20 minuta).

Dodajte sok od naranče ili cimet ako želite bogatiji okus.

Kad smjesa postane gusta i ljepljiva, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Po želji, usitnite štapnim mikserom za glatku teksturu ili ostavite komadiće brusnica za rustikalni pekmez.

Čuvajte u steriliziranim staklenkama u hladnjaku.

Tko ne smije koristiti brusnicu?

Pretjerana konzumacija ovog voća može dovesti do proljeva, posebno kod manje djece. Također, brusnica može utjecati na djelovanje antikoagulansa (lijekova za razrjeđivanje krvi) poput varfarina. Ako uzimate varfarin ili bilo koji drugi lijek, važno je da se prije konzumacije ovog voća ili biljnih preparata posavjetujete sa svojim liječnikom, jer neke biljke i lijekovi mogu međusobno štetno djelovati.  

Ovo voće također nije možda najbolji izbor za vas, a posebno u obliku soka ili čaja, ako ste u riziku od bubrežnih kamenaca. Brusnice sadrže puno oksalata, spoja koji se može povezati s kalcijem i stvoriti kamence u bubrezima. Uz to, ako ste u procesu liječenja urinarnih problema, preparati brusnice se ne smiju koristiti zajedno s čajem medvjetke, koja se često koristi za takvo liječenje.  

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionistica o prehrani Hrvata: 'Kad bi jeli više žitarica, faktor debljanja bi bio manji'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali