
Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu: Biljka koju bi žene trebale što češće jesti

Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.
Ljekovitost raštike
Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Raštika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.
Raštika može poslužiti za:
popravljanje problema s visokim krvnim tlakom
jačanje kostiju
odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline
poboljšavanje živčanog sustava fetusa
smanjivanje rizika bolesti srca
poboljšavanje zdravlja očiju
Raštikom protiv raka jajnika
Raštika je bogata i flavonoidom kaempferolom - to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 20-40% manje šanse da dobiju rak jajnika ako unose dovoljno ovih flavonoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu.
Ako jedete raštiku 3 do 5 puta tjedno, i to oko jednu šalicu sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.
Recept za varivo s raštikom
Varivo s raštikom tradicionalno je jelo hrvatske kuhinje, posebno cijenjeno u dalmatinskim krajevima. Ova ukusna i hranjiva kombinacija raštike, krumpira i suhog mesa pruža bogatstvo okusa i zadovoljavajući obrok, idealan za hladnije dane. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašno varivo koje će oduševiti vašu obitelj i prijatelje.
Varivo s raštikom sastojci:
2 glavice luka
stručak raštike
3 - 4 krumpira
malo slanine, suhog mesa
češnjak, maslinovo ulje
sol, papar, ulje
Varivo s raštikom priprema:
Prodinstajte luk i suho meso.
Narežite krumpir na kockice, izrežite raštiku.
Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i papra. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove.
Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata.
Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci.
Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi kruh.
Kako se raštika uzgaja?
Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu. Najbolja je za brati na kraju sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Poljoprivrednici novog ministra zovu na razgovor















