LJEKOVITA I DOSTUPNA /

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu: Biljka koju bi žene trebale što češće jesti

Raštika ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće koje je dostupno u gotovo sva godišnja doba. Zelene je boje i slatko - gorkastog okusa.

VOYO logo
VOYO logo

Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.  

Ljekovitost raštike

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Raštika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.  

Raštika može poslužiti za:

popravljanje problema s visokim krvnim tlakom 

jačanje kostiju 

odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode 

trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline 

poboljšavanje živčanog sustava fetusa 

smanjivanje rizika bolesti srca 

poboljšavanje zdravlja očiju 

Raštikom protiv raka jajnika

Raštika je bogata i flavonoidom kaempferolom - to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 20-40% manje šanse da dobiju rak jajnika ako unose dovoljno ovih flavonoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu. 

Ako jedete raštiku 3 do 5 puta tjedno, i to oko jednu šalicu sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.  

Recept za varivo s raštikom

Varivo s raštikom tradicionalno je jelo hrvatske kuhinje, posebno cijenjeno u dalmatinskim krajevima. Ova ukusna i hranjiva kombinacija raštike, krumpira i suhog mesa pruža bogatstvo okusa i zadovoljavajući obrok, idealan za hladnije dane. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašno varivo koje će oduševiti vašu obitelj i prijatelje. 

Varivo s raštikom sastojci: 

2 glavice luka 

stručak raštike 

3 - 4 krumpira 

malo slanine, suhog mesa 

češnjak, maslinovo ulje 

sol, papar, ulje 

Varivo s raštikom priprema: 

Prodinstajte luk i suho meso.

Narežite krumpir na kockice, izrežite raštiku.

Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i papra. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove.

Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata.

Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci.

Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi kruh.

Kako se raštika uzgaja?

Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu. Najbolja je za brati na kraju sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus. 

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Poljoprivrednici novog ministra zovu na razgovor

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali