
Bacate ostatke hrane? Uz ove trikove uštedjet ćete novac i napraviti dobro djelo

Iskorištavanje ostataka hrane predstavlja ne samo praktično, već i odgovorno rješenje za smanjenje bacanja hrane, a uz malo planiranja može donijeti značajne uštede i potaknuti kulinarsku kreativnost
U vremenu kada se milijuni tona hrane svakodnevno bacaju, sve je važnije razvijati svijest o odgovornom postupanju s namirnicama. Osim što utječe na okoliš, rasipanje hrane odražava se i na društvenu nejednakost, dok brojni ljudi istovremeno žive u oskudici.
Bacanje hrane predstavlja više od etičkog pitanja – ono ima i konkretne ekonomske i ekološke posljedice. Svaki nepotrošeni obrok doprinosi povećanju kućnih troškova, ali i količini otpada koji opterećuje okoliš, piše Cosmo Appliances.
Nemojte bacati hranu, iskoristite je drukčije
No uz promišljen i kreativan pristup, ostatke hrane moguće je iskoristiti na pametan i koristan način. Umjesto da završe u smeću, mogu poslužiti kao baza za nova jela koja su istovremeno ukusna i hranjiva. Uz nekoliko jednostavnih kulinarskih trikova, ono što je ostalo od jučerašnjeg obroka lako se pretvara u svježu i privlačnu večeru.
Planiranje i pametna kupovina
Smanjivanje bacanja hrane započinje već u fazi planiranja i kupovine, prije nego što namirnice uopće stignu u kuhinju. Planirajte obroke za cijeli tjedan. Razmislite kako ostaci jednog jela mogu postati dio drugog. Primjerice, višak pečene piletine od nedjeljnog ručka može postati osnova za salatu ili tacose tijekom tjedna.
Prije odlaska u trgovinu, provjerite što već imate u hladnjaku, zamrzivaču i smočnici. Tako ćete izbjeći nepotrebnu kupovinu i smanjiti rizik da se namirnice pokvare.
Kupujte samo onoliko koliko zaista možete potrošiti. Sezonsko voće i povrće s tržnice često je povoljnije i ukusnije, a planiranje oko sezonskih namirnica može dodatno smanjiti troškove.
Pravilno skladištenje
Način na koji čuvate hranu ključan je za njezinu dugotrajnost. Ostatke hrane ohladite što prije (idealno unutar dva sata) i pohranite u hladnjak.
Koristite kvalitetne, hermetički zatvorene posude. To sprječava isušivanje i kontaminaciju. Staklene su dobar izbor jer ne upijaju mirise i sigurne su za podgrijavanje.
Na posude s ostacima napišite datum pripreme kako biste znali do kada su sigurni za konzumaciju. Većina ostataka sigurna je tri do četiri dana u hladnjaku.
Nova jela od ostataka hrane
Ostaci ne moraju završiti u smeću – uz malo kreativnosti mogu postati osnova za nova, ukusna i maštovita jela.
Ostaci kuhanog ili pečenog povrća, komadići mesa ili sira savršeni su za fritaje ili omlete. Dodajte začine i za čas imate novi, hranjiv obrok. Od starog kruha napravite krušne mrvice. Iskoristite ostatke pečene piletine za sendviče, tacose, salate ili kao dodatak rižotima i tjesteninama. Slično vrijedi i za druge vrste mesa. Od ostataka povrća (mrkve, celera, luka) skuhajte ukusan temeljac za juhe i variva. Preostalo kuhano ili pečeno povrće dodajte u juhe, složence ili ga jednostavno propirjajte s malo češnjaka. Prezrelo voće idealno je za smoothieje, kompote, voćne salate ili kao dodatak zobenim pahuljicama. Možete ga i zamrznuti za kasniju upotrebu.
Produžavanje vijeka trajanja hrane
Zamrzivač je izvrstan alat za produžavanje vijeka trajanja hrane. Ako znate da nećete stići potrošiti ostatke unutar nekoliko dana, zamrznite ih. Zamrznite hranu u porcijama koje odgovaraju vašim potrebama. Tako ćete lakše odmrznuti samo potrebnu količinu. Veće količine juha, variva ili umaka možete podijeliti u porcije i zamrznuti za brze obroke tijekom tjedna.
Podgrijavanjem do boljeg okusa
Način podgrijavanja može značajno utjecati na okus i teksturu ostataka. Općenito je pravilo da hranu podgrijavate na isti način na koji je i pripremljena. Pečena jela najbolje je podgrijavati u pećnici, dok se jela iz tave mogu podgrijati na štednjaku.
Mikrovalna pećnica je brza opcija, no pripazite da hranu ne isušite – dodajte žlicu vode ili pokrijte posudu.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Zdrava hrana u školi upitnog uspjeha. Ravnatelj: 'Ne konzumiraju je kod kuće, pa im je neobično u školi'













