OPASNOST U ŠALICI /

Znanstvenici upozoravaju: 'Ova vrsta kave može značajno ugroziti vaš vid'

Novo istraživanje povezuje određene navike ispijanja kave s povećanim rizikom od ozbiljnih bolesti očiju

VOYO logo
VOYO logo

Bilo da birate latte, espresso ili mochaccino, svatko ima svoju omiljenu kavu. No što ako vaša omiljena šalica nosi i zdravstveni rizik — osobito za vid?

Jedno novo istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition, otkrilo je da konzumacija instant kave možda može drastično povećati rizik od razvoja senilne makularne degeneracije (AMD), jednog od vodećih uzroka sljepoće.

Instant kava povećava rizik od sljepoće?

Znanstvenici su analizirali podatke više od 500.000 sudionika iz britanske biobanke (UK Biobank) i otkrili da su osobe koje piju instant kavu, a imaju određenu genetsku predispoziciju, imale čak 700 % veći rizik od razvoja suhog oblika AMD-a — najčešćeg i trenutačno neizlječivog oblika bolesti.

"Ovo genetsko preklapanje sugerira da bi mogli postojati zajednički biološki putevi ili metabolički mehanizmi koji povezuju sklonost instant kavi s rizikom od razvoja suhog AMD-a", izjavila je dr. Siwei Liu iz Odjela za oftalmologiju bolnice Shiyan Taihe pri Medicinskom sveučilištu Hubei u Kini za Medical News Today.

"Ova otkrića donose nove uvide u patogenezu AMD-a i otvaraju mogućnost za personalizirane strategije prevencije, poput životnih navika temeljenih na genetskim informacijama."

Suhi AMD utječe na makulu, mali dio mrežnice koji je odgovoran za centralni vid. Kako bolest napreduje, oboljeli mogu primijetiti mutne točke, poteškoće pri čitanju, a na kraju i trajni gubitak vida.

Iako su neki rizični faktori poput dobi i genetike izvan naše kontrole, način života — uključujući prehranu, tjelovježbu i pušenje — također igra značajnu ulogu. Sada se toj listi pridodaje i vrste kave koju preferiramo.

Liu je napomenula da je AMD vodeći uzrok gubitka vida među starijom populacijom u industrijaliziranim zemljama, zbog čega je važno prepoznati i kontrolirati životne navike kako bi se usporilo napredovanje bolesti, očuvao vid i poboljšala kvaliteta života.

Nalazi otkrivaju da, kada je u pitanju zdravlje vida, sve vrste kave nisu jednake.

"Kava je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivni učinak", rekla je Liu. 

"Istovremeno, sve je više dokaza da genetika utječe na prehrambene sklonosti. Proučavanje genetske predispozicije za konzumaciju kave i njezin odnos s rizikom od AMD-a moglo bi pomoći u otkrivanju mogućih uzročnih veza između prehrane i bolesti oka."

Liuin tim planira potvrditi ova otkrića i na drugim populacijama, dublje istražiti metaboličke puteve te utvrditi utječe li instant kava izravno na mehanizme koji stoje iza AMD-a, piše New York Post. 

"Također, planiramo provesti longitudinalne kohortne analize kako bismo razjasnili uzročni odnos između unosa kave i napredovanja AMD-a", dodala je.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: RTL Danas ušao u hrvatsku tvornicu dronova: Jesu li najave ministra Anušića realne i moguće?

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali