
Krv i urin otkrivaju više nego što mislite: 'Ovo je bilo iznenađujuće ustanoviti'

Nova istraživanja pokazuju da se količina ultraprerađene hrane (UPF) koju pojedinac konzumira može otkriti putem nalaza krvi i urina.
Znanstvenici iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) identificirali su stotine metabolita – molekula koje nastaju u tijelu tijekom probave – koji su povezani s unosom industrijski prerađene hrane.
Nalaz krvi i urina otkriva konzumaciju brze hrane
Tim stručnjaka razvio je takozvani "biomarkerski rezultat" – pokazatelj koji, na temelju koncentracija specifičnih metabolita u krvi i urinu, omogućuje procjenu razine unosa ultraprerađene hrane, navodi dr. Erikka Loftfield s Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Maryland.
Istraživači su prikupili podatke analizom uzoraka krvi i urina od 718 starijih osoba koje su tijekom 12 mjeseci bilježile svoje prehrambene navike, kako je navedeno u priopćenju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). U sljedećoj fazi provedena je manja studija na 20 odraslih ispitanika, tijekom koje su dva tjedna konzumirali prehranu bogatu ultraprerađenim namirnicama, a zatim dva tjedna prehranu bez tih proizvoda.
"U istraživanju smo utvrdili da su stotine metabolita u krvi i urinu značajno povezane s udjelom energije dobivene iz ultraprerađene hrane", izjavila je dr. Erikka Loftfield. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu PLOS Medicine.
Do sada su velika istraživanja o rizicima prehrane bogate ultraprerađenom hranom (UPF) uglavnom temeljila svoje zaključke na upitnicima o prehrambenim navikama koje su ispitanici sami ispunjavali, što često može rezultirati netočnim podacima. Novi testovi krvi i urina smanjuju mogućnost pogrešaka jer se oslanjaju na objektivne biološke pokazatelje, što predstavlja sve značajniji pristup u suvremenim znanstvenim istraživanjima, piše New York Post.
Dr. Loftfield je istaknula: "Bilo je iznenađujuće ustanoviti da su metaboliti povezani s konzumacijom ultraprerađene hrane uključeni u brojne i različite biološke procese, što ukazuje na složen utjecaj prehrane na metabolizam."
Nacionalni institut za zdravlje (NIH) definira ultraprerađene namirnice kao gotove ili polugotove proizvode industrijske proizvodnje, koji su u pravilu visoko kalorični, a siromašni esencijalnim hranjivim tvarima. Konzumacija ovakve hrane povezana je s povećanim rizikom razvoja kroničnih bolesti, pretilosti te određenih vrsta malignih bolesti.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Čuva srce, mozak, vid. Ova je riba najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'









Novi asfalt dobile dionice ulica na Baniji i Drežniku, u Gradu kažu da su nastavljena i asfaltiranja makadama

Nestali 73-godišnjak pronađen mrtav

Gosti navalili u Opatiju na produženi vikend! Grad pun turista, evo što ih je najviše oduševilo

Franković o objavi HDZ-a Dubrovačko primorje: 'Gledam na to s gnušanjem'

Luka Božić: Samo Zadar je opcija u Hrvatskoj, nedostaje mi taj osjećaj i adrenalin!

Nagli skok temperature doslovno ruši ljude svih životnih dobi







