NOVA ISTRAŽIVANJA /

Krv i urin otkrivaju više nego što mislite: 'Ovo je bilo iznenađujuće ustanoviti'

Sve je više dokaza da hrana koju ljudi svakodnevno jedu može imati nevidljive, ali značajne posljedice na njihovo zdravlje

VOYO logo
VOYO logo

Nova istraživanja pokazuju da se količina ultraprerađene hrane (UPF) koju pojedinac konzumira može otkriti putem nalaza krvi i urina.

Znanstvenici iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) identificirali su stotine metabolita – molekula koje nastaju u tijelu tijekom probave – koji su povezani s unosom industrijski prerađene hrane.

Nalaz krvi i urina otkriva konzumaciju brze hrane

Tim stručnjaka razvio je takozvani "biomarkerski rezultat" – pokazatelj koji, na temelju koncentracija specifičnih metabolita u krvi i urinu, omogućuje procjenu razine unosa ultraprerađene hrane, navodi dr. Erikka Loftfield s Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Maryland.

Istraživači su prikupili podatke analizom uzoraka krvi i urina od 718 starijih osoba koje su tijekom 12 mjeseci bilježile svoje prehrambene navike, kako je navedeno u priopćenju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). U sljedećoj fazi provedena je manja studija na 20 odraslih ispitanika, tijekom koje su dva tjedna konzumirali prehranu bogatu ultraprerađenim namirnicama, a zatim dva tjedna prehranu bez tih proizvoda.

"U istraživanju smo utvrdili da su stotine metabolita u krvi i urinu značajno povezane s udjelom energije dobivene iz ultraprerađene hrane", izjavila je dr. Erikka Loftfield. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu PLOS Medicine.

Do sada su velika istraživanja o rizicima prehrane bogate ultraprerađenom hranom (UPF) uglavnom temeljila svoje zaključke na upitnicima o prehrambenim navikama koje su ispitanici sami ispunjavali, što često može rezultirati netočnim podacima. Novi testovi krvi i urina smanjuju mogućnost pogrešaka jer se oslanjaju na objektivne biološke pokazatelje, što predstavlja sve značajniji pristup u suvremenim znanstvenim istraživanjima, piše New York Post.

Dr. Loftfield je istaknula: "Bilo je iznenađujuće ustanoviti da su metaboliti povezani s konzumacijom ultraprerađene hrane uključeni u brojne i različite biološke procese, što ukazuje na složen utjecaj prehrane na metabolizam."

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) definira ultraprerađene namirnice kao gotove ili polugotove proizvode industrijske proizvodnje, koji su u pravilu visoko kalorični, a siromašni esencijalnim hranjivim tvarima. Konzumacija ovakve hrane povezana je s povećanim rizikom razvoja kroničnih bolesti, pretilosti te određenih vrsta malignih bolesti.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Čuva srce, mozak, vid. Ova je riba najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali