
'Ako uočite ove sumnjive detalje na njima, smjesta nam javite!'

Sve jagode stavljene na tržište moraju zadovoljavati čitav niz kriterija. Ako vam je nešto sumnjivo, Državni inspektorat moli da to prijavite
Krenula je njihova sezona i stoga se pojačava nadzor svih jagoda koje se stavljaju na tržište. Državni inspektorat RH poziva građane da im pomognu u tome.
"Na policama trgovačkih lanaca te na tržnicama pojavile su se prve ovogodišnje jagode. S ciljem zaštite zdravlja ljudi i prava potrošača poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata tijekom travnja, svibnja i lipnja pojačano nadzire jagode stavljene na tržište", navodi Poslovni.hr.
Kriteriji koje jagode moraju zadovoljavati
Osim kontrole usklađenosti jagoda s propisanim tržišnim standardima, poljoprivredni inspektori nadziru i njihovu sljedivost. To konkretno znači da sve jagode koje su stavljene u prodaju moraju biti:
neoštećene
zdrave (isključeni su plodovi načeti truljenjem ili kvarenjem, što ih čini neprikladnima za potrošnju)
čiste, gotovo bez ikakvih vidljivih stranih tvari
svježeg izgleda, ali neoprane
gotovo bez štetnika
gotovo bez oštećenja uzrokovanih štetnicima
s čaškom (osim u slučaju divljih jagoda)
normalne vanjske vlažnosti
bez stranog mirisa i/ili okusa
čaška i peteljka (ako postoje) moraju biti svježe i zelene
Na samoj ambalaži mora biti istaknut:
naziv proizvoda
naziv i adresa onoga koji pakira i/ili otprema robu
puni naziv zemlje podrijetla
klasa proizvoda
Ako kriteriji nisu zadovoljeni, prijavite!
Tijekom 2020. godine proveden je 31 inspekcijski nadzor subjekata koji jagode stavljaju na tržište. Utvrđene su četiri nepravilnosti koje su se odnosile na označavanje i minimalne zahtjeve kvalitete proizvoda te obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine.
Dakle, ako primijetite jagode koje ne zadovoljavaju sve navedene kriterije, to možete prijaviti ispunjavanjem elektroničkog obrasca "Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10.000 Zagreb ili osobno u Državni inspektorat, navodi se u priopćenju.
















