Kuhinja i recepti /

Za večere i zabave : 12 recepata zbog kojih ćete ovih blagdana zavoljeti punč

Pjenušavo, slatko i savršeno za blagdansko vrijeme

VOYO logo
VOYO logo

Blagdani su pravo vrijeme za ukusnu hranu, kolače, ali i za pokoju čašu finog kuhanog vina - ili, kod nas nešto manje popularnog punča.

Na internetu postoji bezbroj recepata za razne varijacije ovog ukusnog, alkoholno-slatkog napitka, a mi smo za vas iskopali neke koji su idealni upravo za ovo božićno i novogodišnje doba.

Možete ih poslužiti na kućnom partyju, na blagdanskoj večeri, ili ga jednostavno pripremiti same sebi. Jer, zašto ne biste!

Pjenušavi punč od brusnice i naranče

Sastojci:

1 litra soka od brusnice

1 litra soka od naranče

1 čaša votke

1 čaša Spritea

Naranča i limun narezani na krugove

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte sok od brusnice, sok od naranče, votku i na kraju dodajte Sprite.

Na vrh dodajte na krugove narezane naranče i limun.

Sangrija-punč od šljiva

Sastojci:

2 boce suhog crvenog vina

1 čaša Triple Sac žestokog pića

Pola čaše vinjaka

Sok od dvije naranče

8 šljiva

6 jagoda

2 štapića cimeta

sok od đumbira

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte vino, Triple Sec, vinjak i sok od naranče. Zatim dodajte narezane šljive, jagode i štapiće cimeta, pa sve stavite u hladnjak i ondje držite otprilike 4 sata ili cijelu večer.

Poslužite u čašama s ledom i začinite sokom od đumbira.

Viski punč s grejpom

Sastojci:

1 čašica šećera u prahu

1 boca viskija Jim Beam

liker od bazge (ili sirup od bazge, ako ne možete naći liker)

4 čaše soka od grejpa

30-ak listića mente

1 boca gazirane vode

1 grejp narezan na polu-krugove

Priprema:

U veliku zdjelu stavite šećer, Jim Beam i liker (ili sirup) i miješajte dok se šećer ne rastopi.

Dodajte sok od grejpa, listiće mente, opet lagano promiješajte i pustite da stoji oko sat vremena.

Dodajte gaziranu vodu, grejp narezan na polu-krugove i servirajte s ledom.

Kremasti punč s pepermintom

Sastojci:

2 čaše likera od jaja, poznatijeg kao Egg Nog (kojeg možete kupiti u Vrutku)

Nekoliko većih žlica sladoleda od peperminta, a može i sladoled od vanilije te nekoliko žličica arome peperminta

1 čašica ruma

1 boca gazirane voda

Priprema:

U blenderu pomiješajte liker od jaja i sladoled te kasnije u smjesu umiješajte rum.

Smjesu stavite u čaše na pola, a drugu polovicu ispunite gaziranom vodom i odmah poslužite.

Punč od jabuka

Sastojci:

Otprilike litra i pol 100 postotnog soka od jabuke

1 litra soka od grožđa

1 boca Somersby alkoholnog cidera

1 manja čaša soka od naranče

8 žličica zvjezdastog anisa

3 velike jabuke sorte Zlatni delišes

2 manje čaše ruma

led

nekoliko štapića cimeta

Priprema:

U velikom zdjeli pomiješajte sok od jabuke, sok od grožđa, Somersby i sok od naranče.

Dodajte zvjezdasti anis i 2 jabuke narezane na tanje krugove.

Prilikom serviranja, čaše napunite ledom, dodajte malo ruma te zatim na to dodajte pripremljeni punč.

Na kraju u svaku čašu dodajte još pokoji komadić jabuke i štapić cimeta za dekoraciju.

Voćni punč sa džinom

Sastojci:

2 naranče

2 limuna

1 limeta

nekoliko jagoda

1 svježi ananas

1 boca džina

1 čaša soka od limuna

1 čaša likera od malina

1 boca prošeka

led

Priprema:

U zdjeli pomiješajte voće narezano na komadiće, džin, sok od limuna i liker od malina.

Stavite u hladnjak da odstoji otprilike 5 sati, a netom prije posluživanja u smjesu dodajte i ohlađeni prošek te kockice leda.

Klasična sangrija s cimetom

Sastojci:

2 boce crvenog vina

1 čaša likera Grand Marnier

2 čaše soka od naranče

pola čaše šećernog sirupa

Sprite

1 naranča

1 čaša jagoda

cimet u prahu

Priprema:

Sve sastojke osim Spritea pomiješajte u velikoj zdjeli.

Preko noći ih pokrivene ostavite u hladnjaku.

Sprite po potrebi dodajte netom prije serviranja (ali pazite da ne bude preslatko).

Božićna sangrija s ružmarinom

Sastojci:

2 boce sivog pinota

1 manja čaša Somersby cidera

četvrtina čaše šećera

četvrtina čaše prepolovljenih brusnica

tri četvrtine čaše cijelih brusnica

1 jabuka Granny Smith narezana na kockice

3 grančice ružmarina

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te ostavite u hladnjaku oko 4 sata.

Servirajte s ledom.

'Jingle juice' blagdanski punč

Sastojci:

1 boca (0,75 l) votke

1 boca pjenušavog Roséa (ili rozog šampanjca)

2 litre Spritea

brusnice

ekstrakt trešnje ili malo sirupa od višnje (opcionalno)

ružmarin (opcionalno)

Priprema:

U velikoj zdjeli s ledom pomiješajte sve sastojke.

Servirajte u čaše te ukrasite cijelim brusnicama (i ružmarinom).

Božićni punč od kokosa

Sastojci:

300 ml tekile

230 ml likera Grand Marnier

230 ml soka od limete

230 ml kokosove vode

230 ml kokosova mlijeka iz konzerve

180 ml Malibu ruma od kokosa

180 ml šećernog sirupa

svježe brusnice

nekoliko grančica ružmarina

1 žlica ekstrakta kokosa (opcionalno)

Pripreme:

Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli i punč poslužite hladan.

*Ako u trgovinama ne uspijete pronaći šećerni sirup, možete ga napraviti sami: U zdjelu stavite jednaku količinu vode i šećera (primjerice 1 čaša vode i 1 čaša šećera), kuhajte ih zajedno na laganoj vatri, a zatim maknite sa strane i pustite da se ohladi.

Njemački 'Punschglühbowle'

Sastojci:

3 boce laganijeg crnog vina

1 boca (0,75 l) likera po izboru (Cointreau ili Curacao primjerice)

pola šalice šećera

1 naranča narezana na krugove (maknite sjemenke)

1 limun narezan na krugove (maknite sjemenke)

Priprema:

Stavite vino i liker u veliku zdjelu te na laganu vatru i kuhajte dok ne proključa.

Smanjite vatru i u smjesu dodajte šećer, zajedno s kriškama naranče i limuna.

Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta (povremeno promiješajte).

Punč prelijte u drugu zdjelu (koja podržava toplinu, nikako u plastičnu ili staklenu)

Poslužite vruće!

Topli punč s jabukama i rumom

Sastojci:

8 čaša stopostotnog soka od jabuka

1 jabuka narezana na tanke krugove

1 naranča, također narezana

2 štapića cimeta

manji komadić svježeg đumbira (oguljen i nariban)

2 čaše tamnog ruma (a može i klasični rum)

Priprema:

Sok od jabuke, komade jabuke, komade naranče, đumbir i cimet stavite kuhati u velikoj zdjeli.

Kad smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko 5 minuta.

Maknite zdjelu s vatre i u smjesu dodajte rum.

Gotov punč servira se topao!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali