
Za večere i zabave : 12 recepata zbog kojih ćete ovih blagdana zavoljeti punč

Pjenušavo, slatko i savršeno za blagdansko vrijeme
Blagdani su pravo vrijeme za ukusnu hranu, kolače, ali i za pokoju čašu finog kuhanog vina - ili, kod nas nešto manje popularnog punča.
Na internetu postoji bezbroj recepata za razne varijacije ovog ukusnog, alkoholno-slatkog napitka, a mi smo za vas iskopali neke koji su idealni upravo za ovo božićno i novogodišnje doba.
Možete ih poslužiti na kućnom partyju, na blagdanskoj večeri, ili ga jednostavno pripremiti same sebi. Jer, zašto ne biste!
1 litra soka od brusnice
1 litra soka od naranče
1 čaša votke
1 čaša Spritea
Naranča i limun narezani na krugove
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sok od brusnice, sok od naranče, votku i na kraju dodajte Sprite.
Na vrh dodajte na krugove narezane naranče i limun.
2 boce suhog crvenog vina
1 čaša Triple Sac žestokog pića
Pola čaše vinjaka
Sok od dvije naranče
8 šljiva
6 jagoda
2 štapića cimeta
sok od đumbira
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte vino, Triple Sec, vinjak i sok od naranče. Zatim dodajte narezane šljive, jagode i štapiće cimeta, pa sve stavite u hladnjak i ondje držite otprilike 4 sata ili cijelu večer.
Poslužite u čašama s ledom i začinite sokom od đumbira.
1 čašica šećera u prahu
1 boca viskija Jim Beam
liker od bazge (ili sirup od bazge, ako ne možete naći liker)
4 čaše soka od grejpa
30-ak listića mente
1 boca gazirane vode
1 grejp narezan na polu-krugove
Priprema:
U veliku zdjelu stavite šećer, Jim Beam i liker (ili sirup) i miješajte dok se šećer ne rastopi.
Dodajte sok od grejpa, listiće mente, opet lagano promiješajte i pustite da stoji oko sat vremena.
Dodajte gaziranu vodu, grejp narezan na polu-krugove i servirajte s ledom.
2 čaše likera od jaja, poznatijeg kao Egg Nog (kojeg možete kupiti u Vrutku)
Nekoliko većih žlica sladoleda od peperminta, a može i sladoled od vanilije te nekoliko žličica arome peperminta
1 čašica ruma
1 boca gazirane voda
Priprema:
U blenderu pomiješajte liker od jaja i sladoled te kasnije u smjesu umiješajte rum.
Smjesu stavite u čaše na pola, a drugu polovicu ispunite gaziranom vodom i odmah poslužite.
Otprilike litra i pol 100 postotnog soka od jabuke
1 litra soka od grožđa
1 boca Somersby alkoholnog cidera
1 manja čaša soka od naranče
8 žličica zvjezdastog anisa
3 velike jabuke sorte Zlatni delišes
2 manje čaše ruma
led
nekoliko štapića cimeta
Priprema:
U velikom zdjeli pomiješajte sok od jabuke, sok od grožđa, Somersby i sok od naranče.
Dodajte zvjezdasti anis i 2 jabuke narezane na tanje krugove.
Prilikom serviranja, čaše napunite ledom, dodajte malo ruma te zatim na to dodajte pripremljeni punč.
Na kraju u svaku čašu dodajte još pokoji komadić jabuke i štapić cimeta za dekoraciju.
2 naranče
2 limuna
1 limeta
nekoliko jagoda
1 svježi ananas
1 boca džina
1 čaša soka od limuna
1 čaša likera od malina
1 boca prošeka
led
Priprema:
U zdjeli pomiješajte voće narezano na komadiće, džin, sok od limuna i liker od malina.
Stavite u hladnjak da odstoji otprilike 5 sati, a netom prije posluživanja u smjesu dodajte i ohlađeni prošek te kockice leda.
2 boce crvenog vina
1 čaša likera Grand Marnier
2 čaše soka od naranče
pola čaše šećernog sirupa
Sprite
1 naranča
1 čaša jagoda
cimet u prahu
Priprema:
Sve sastojke osim Spritea pomiješajte u velikoj zdjeli.
Preko noći ih pokrivene ostavite u hladnjaku.
Sprite po potrebi dodajte netom prije serviranja (ali pazite da ne bude preslatko).
2 boce sivog pinota
1 manja čaša Somersby cidera
četvrtina čaše šećera
četvrtina čaše prepolovljenih brusnica
tri četvrtine čaše cijelih brusnica
1 jabuka Granny Smith narezana na kockice
3 grančice ružmarina
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te ostavite u hladnjaku oko 4 sata.
Servirajte s ledom.
1 boca (0,75 l) votke
1 boca pjenušavog Roséa (ili rozog šampanjca)
2 litre Spritea
brusnice
ekstrakt trešnje ili malo sirupa od višnje (opcionalno)
ružmarin (opcionalno)
Priprema:
U velikoj zdjeli s ledom pomiješajte sve sastojke.
Servirajte u čaše te ukrasite cijelim brusnicama (i ružmarinom).
Sastojci:
300 ml tekile
230 ml likera Grand Marnier
230 ml soka od limete
230 ml kokosove vode
230 ml kokosova mlijeka iz konzerve
180 ml Malibu ruma od kokosa
180 ml šećernog sirupa
svježe brusnice
nekoliko grančica ružmarina
1 žlica ekstrakta kokosa (opcionalno)
Pripreme:
Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli i punč poslužite hladan.
*Ako u trgovinama ne uspijete pronaći šećerni sirup, možete ga napraviti sami: U zdjelu stavite jednaku količinu vode i šećera (primjerice 1 čaša vode i 1 čaša šećera), kuhajte ih zajedno na laganoj vatri, a zatim maknite sa strane i pustite da se ohladi.
3 boce laganijeg crnog vina
1 boca (0,75 l) likera po izboru (Cointreau ili Curacao primjerice)
pola šalice šećera
1 naranča narezana na krugove (maknite sjemenke)
1 limun narezan na krugove (maknite sjemenke)
Priprema:
Stavite vino i liker u veliku zdjelu te na laganu vatru i kuhajte dok ne proključa.
Smanjite vatru i u smjesu dodajte šećer, zajedno s kriškama naranče i limuna.
Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta (povremeno promiješajte).
Punč prelijte u drugu zdjelu (koja podržava toplinu, nikako u plastičnu ili staklenu)
Poslužite vruće!
8 čaša stopostotnog soka od jabuka
1 jabuka narezana na tanke krugove
1 naranča, također narezana
2 štapića cimeta
manji komadić svježeg đumbira (oguljen i nariban)
2 čaše tamnog ruma (a može i klasični rum)
Priprema:
Sok od jabuke, komade jabuke, komade naranče, đumbir i cimet stavite kuhati u velikoj zdjeli.
Kad smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko 5 minuta.
Maknite zdjelu s vatre i u smjesu dodajte rum.
Gotov punč servira se topao!













