
Štedite vrijeme, ne okus. Kuhanje sarme u ekspres loncu

Sarma je jedno od najdražih tradicionalnih jela koje mnogi povezuju s obiteljskim okupljanjima i blagdanima. No, iako je njezin okus neodoljiv, klasična priprema može trajati satima, što ponekad otežava uklapanje u užurbani svakodnevni ritam. Tu na scenu stupa express lonac – praktičan saveznik u kuhinji koji skraćuje vrijeme kuhanja sarme, a zadržava bogatstvo okusa i mirisa ovog omiljenog jela.
Sastojci koju su vam potrebni za kuhanje sarme su:
1 glavica kupusa
žlica maslinovog ulja
šalica luka narezanog na kockice
2 češnja češnjaka, mljevena
1 kg mljevenog mesa
3/4 šalice nekuhane riže dugog zrna (smeđe ili bijele)
1/4 šalice nasjeckanog peršina
šalica pirea od rajčice iz konzerve
1 1/2 žličice soli
papar po ukusu
3/4 šalice tekućine
Vrijeme kuhanja i priprema sarme u ekspres loncu:
Iz glavice kupusa odvojite listove i operite ako želite isprati kiselinu.
Nakon toga na ulju pržite luk i češnjak. U mljeveno meso dodajte sve sastojke i luk. Dobro izmiješajte i punite listove kiselog kupusa smjesom od mljevenog mesa.
Na dno expres lonca stavljamo sarme po redu, pazeći da ih ne guramo jednu na drugu.
Bitna stavka je da prvo na dno lonca stavimo sloj rezanog zelja. Isto to radimo i nakon što ih sve poredamo, na kraju.
Napunite lonac vodom i stavite kuhati.
Vrijeme kuhanja sarme u expres loncu također ovisi i o količini sarme koju smo stavili kuhati.
Količinu dozvoljene količine svakako nemojte prekoračiti jer bi expres lonac mogao izbaciti sigurnosni čep.
Kuhamo sarmu, a nakon što expres lonac zapišti vrijeme kuhanja sarme u expres loncu približava se kraju.
Ostavite kuhati na laganoj vatri još kojih 40 minuta.
Na kraju napravite klasičnu zapršku i poslužite sarmu.
POGLEDAJTE VIDEO: Kraljica je novogodišnje trpeze, nepcu draga, a kažu i zdrava. Kako do najfinije sarme? 'Tretiraš je kao ženu'

![[KVIZ] Znaš li odgovoriti na ova pitanja s državne mature iz sociologije?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296738/H-a9ff1c33-2caf-4bfb-95b4-22fbdb85a3ce-550.webp?1749024280)













