
Napravite uskrsnu pletenicu s jajem, tradicionalna pogača kao ukras za blagdanski stol

Glavnu ulogu na svakom uskrsnom stolu moraju imati pisanice, a pletenica je predivan način da ih prezentirate. Radi se o klasičnoj pletenici koja ima "džepiće za jaja" i osim što se može prilagoditi vašim željama i ukusima, sigurno neće ostati nezamijećena. Priprema se za Uskrs u brojnim kuhinjama ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe, od Italije i Grčke do Njemačke.
Istražili smo kako napraviti uskrsnu pletenicu s jajem.
Uskrsna pletenica s jajem
Najjednostavnije rečeno, radi se o kruhu koji je ispleten u oblik pletenice i stavljen da se peče s kuhanim jajima ili pisanicama. Kad se jaja stave ne tijesto prije nego što uđe u pećnicu, ostanu udubine gdje je jaje ležalo i rezultat je zanimljiva pogača. Možete ju ukrasiti na koji god način želite, bilo da u pletenice izrežete neki uzorak prije pečenja ili da ju oblikujete u oblik gnijezda ili srca. Također možete posudi sezamom, makom ili cjelovitim sjemenkama po vašoj želji.
Uskrsna pletenica s jajem sastojci za tijesto:
20 g svježeg kvasca
50–60 g šećera
250 ml mlijeka
600 g glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
150 g pšeničnog griza
1 žličica soli
Naribana korica jednog limuna
2 jaja
Uskrsna pletenica s jajem sastojci za premazivanje:
1 jaje, razmućeno s malo ulja
Uskrsna pletenica s jajem sastojci za ukrašavanje:
3–4 kuhana jaja
Uskrsna pletenica s jajem priprema:
U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera, malo toplog mlijeka i dvije žličice brašna. Sve lagano razmutite i ostavite da se diže 10–15 minuta.
U veću zdjelu stavite brašno i griz, dodajte preostali šećer, naribanu limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalih 250 ml toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu oko 40–50 minuta, dok se volumen ne udvostruči.
Kada se tijesto digne, premijesite ga dvaput (ako želite da pletenica bude prhkija), pa ga podijelite na 4 ili 5 dijelova, ovisno o tome koliko pramenova želite u pletenici.
Na dno tepsije obavezno stavite papir za pečenje, a gornji dio pletenice prekrijte folijom ili poklopcem kako ne bi previše potamnila.
Po želji tijesto možete premazati s otopljenih 50 g maslaca ili margarina. Ispletite pletenicu i na nju položite kuhana jaja.
U razmućeno jaje dodajte malo ulja i, po želji, malo sezama za sjaj. Pletenica može biti duguljasta ili okrugla, ovisno o posudi u kojoj će se peći.
Tako pripremljenu pletenicu ostavite da se diže još 25–30 minuta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta. Prvo uključite samo donji grijač na 10 minuta ako želite dodatni volumen, a zatim uključite i gornji grijač dok pletenica ne poprimi lijepu zlatnu boju.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur










