
Teletina u pivu, bruschette i pohane jabuke

Tradicionalni talijanski specijalitet dobar je ljetni uvod u glavno jelo. Ovaj put predlažemo jednostavnu, a uvijek ukusnu teletinu pirjanu u pivu, uz dodatak češnjaka, lovora i mrkve.
Pikantne bruschette
Sastojci:
1 štruca bijeloga kruha 1/2 šalice djevičanskog maslinova ulja 1 češanj češnjaka 1/4 žličice mljevenoga crnog papra 1/2 žličice soli 2 rajčice
Priprema:
Rajčice ogulite, prepolovite i uklonite sjemenke. Narežite ih na kockice, a kruh na tanke kriške.
Natrljajte češnjakom, premažite maslinovim uljem, poslažite rajčice, pa posolite, popaprite i pecite na 200°C, pet do osam minuta.
Poslužite tople ili ohlađene na sobnoj temperaturi uz čašu vina.
Teletina u pivu
Sastojci:
1 kg telećih rebaraca bez kostiju 1 kg teleće plećke ili vrata 3 glavice luka 2 češnja češnjaka 2 mrkve papar u zrnu, sol lovorov list bosiljak 2 suhe papričice 2 dl piva
Priprema:
Nauljite malo posudu i slažite polovicu narezanog i posoljenog mesa, pa preko njega očišćene cijele glavice luka, očišćen češnjak, cijelu mrkvu, paprike, bosiljak, popaprite i dodajte dva lovorova lista.
Preko toga u još jednom redu poslažite preostalo meso, prelijte pivom i dodajte još 3 dl vode. Poklopite i na laganoj vatri pirjajte sat vremena, uz povremeno dodavanje tekućine, vode ili piva, po potrebi.
Nije potrebno miješati nego što češće protresti posudu.
Poslužite vruće uz kuhani krumpir i šparoge, ili salatu.
Pohane jabuke
Sastojci:
100 ml ulja 1 limun 4 jabuke
Tijesto:
150 g brašna malo limunove korice 2 dl bijelog vina 3 žlice ulja 3 jaja
Priprema:
Tijesto: Odvojite žumanjak od bjelanjka i napravite gust snijeg. Dodajte tri žumanjka, promiješajte, pa dodajte ulje i vino. Miješajte i postupno dodajte brašno i naribanu limunovu koricu.
Jabuke operite, ali ih nemojte guliti. Izdubite ih, odstranite koštice i narežite ih na kolutiće debljine dva cm. Stavite ih u zdjelu i prelijte limunovim sokom, da jabuke ne potamne.
U dubljoj posudi zagrijte ulje, svaki kolut jabuke uvaljajte u tijesto i pržite na vrelom ulju pet minuta. Stavljajte ih na papirnati ubrus i pustite neka malo odstoje kako bi papir upio višak ulja.
Jabuke pospite šećerom u prahu i cimetom, ili ih prelijte medom.














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije

Ancelotti mlađi odgađa samostalnu karijeru, pomagat će ocu i na novom poslu




