SVETA TRI KRALJA /

Donosimo recepte tradicionalnih slastica i prijedlog za svečani blagdanski ručak

U nekim krajevima Hrvatske, posebno u Dalmaciji, održava se običaj koledanja, nakon čega domaćini goste časte tradicionalnim slasticama

VOYO logo
VOYO logo

Blagdan Sveta tri kralja nema strogo određena tradicionalna jela kao što je to slučaj s Božićem ili Uskrsom, ali mnoge obitelji pripremaju svečane ručkove dostojne ovog važnog dana u katoličkom kalendaru, ali i dana kada se obitelj može okupiti za stolom.

Običaji vezani uz hranu na Sveta tri kralja

U nekim krajevima Hrvatske, posebno u Dalmaciji, održava se običaj koledanja - ophoda koji uključuje pjevanje prigodnih pjesama, nakon čega domaćini goste časte tradicionalnim slasticama poput pašurata, hruštula, poznatih i kao kroštula i suhih smokava.

Recept za pašurate

Sastojci:

500g glatkog brašna

2 jaja

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

2 dl mlijeka

1 žlica ruma

Korica limuna

Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomiješati sve sastojke u glatko tijesto

Žlicom vaditi male kuglice tijesta

Pržiti u vrućem ulju do zlatno-smeđe boje

Posuti šećerom u prahu

Recept za kroštule

Sastojci:

500g glatkog brašna

3 jaja

60g maslaca

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

2 žlice rakije

Korica limuna

Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zamijesiti tijesto od svih sastojaka

Razvaljati na tanko

Izrezati na trake i zavezati u čvorove

Pržiti u vrućem ulju

Posuti šećerom u prahu

Recepti za svečani ručak

Punjena rolada od teletine

Ovo raskošno jelo predstavlja savršen izbor za svečani ručak na blagdan Sveta tri kralja. Svojim bogatim okusom i atraktivnim izgledom, punjena rolada od teletine oduševit će sve članove obitelji i goste okupljene za blagdanskim stolom. Ovaj recept ne samo da će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, već će i vizualno uljepšati svečanu trpezu, čineći ovaj dan još posebnijim i nezaboravnim.

Sastojci:

1,5 kg telećeg bifteka

200g poriluka

60g Dukat ementalera

12 listića svježe kadulje

12 tankih šnita šunke

100g mascarpone sira

100g maslaca

200g vrhnja za kuhanje

Začini po želji

Priprema:

Meso očistiti i istući

Posložiti kaduljine listiće i šunku

Pripremiti nadjev od poriluka, sira i mascarponea

Zarolati i peći 50-60 minuta

Punjena teleća prsa

Donosimo i alternativni recept za one koji žele tradicionalnije jelo.

Sastojci:

1 kg telećih prsa

500g mljevenog mesa

Začinsko povrće

Začini po želji

Priprema:

Napraviti džep u telećim prsima

Napuniti začinjenim mljevenim mesom

Peći na 200°C do zlatno-smeđe boje

Slatki završetak Sveta tri kralja

Iako nije strogo tradicionalno, mnoge hrvatske obitelji za Sveta tri kralja pripremaju posebne slastice. U novije vrijeme, pod utjecajem europskih običaja, neki pripremaju i kraljevski kolač (Galette des Rois), u koji se tradicionalno stavlja mali ukras, a osoba koja ga pronađe u svom komadu postaje "kralj" dana. Ovaj elegantni kolač od lisnatog tijesta punjen bademovom kremom spaja višestoljetnu tradiciju s izvanrednim okusom.

Kraljevski kolač sastojci i priprema

2 lista gotovog lisnatog tijesta

1 jaje za premazivanje

Za bademov krem (frangipane):

100g mljevenih badema

100g šećera

115g maslaca sobne temperature

2 jaja

Korica jedne naranče

1 žlica konjaka ili ruma (opcionalno)

½ žličice soli

Postupak pripreme:

Lisnato tijesto izrežite u dva kruga promjera 23-25 cm

Pripremite bademov krem miješanjem maslaca i šećera dok ne postane pjenasto

Dodajte mljevene bademe, jaja i ostale sastojke za krem

Na prvi krug tijesta nanesite bademov krem, ostavite 2-3 cm ruba

Umetnite figuricu ili badem u krem

Prekrijte drugim krugom tijesta i dobro stisnite rubove

Ukrasite površinu kolača nježnim zarezima u obliku uzorka

Premažite razmućenim jajetom

Pecite na 200°C oko 30-35 minuta do zlatno smeđe boje

Galette des Rois najbolje je poslužiti dok je još topao ili na sobnoj temperaturi. Tradicionalno se reže na onoliko dijelova koliko ima gostiju, pri čemu najmlađi gost odlučuje kome ide koji komad. Kolač je najbolje konzumirati na dan pripreme, iako se može čuvati do 2 dana u hladnjaku.

POGLEDAJTE VIDEO Svećenik Barun otkrio ljuti li ga što se advent sveo na kobasice, cijene i Dubai fritule

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali