
Donosimo recepte tradicionalnih slastica i prijedlog za svečani blagdanski ručak

Blagdan Sveta tri kralja nema strogo određena tradicionalna jela kao što je to slučaj s Božićem ili Uskrsom, ali mnoge obitelji pripremaju svečane ručkove dostojne ovog važnog dana u katoličkom kalendaru, ali i dana kada se obitelj može okupiti za stolom.
Običaji vezani uz hranu na Sveta tri kralja
U nekim krajevima Hrvatske, posebno u Dalmaciji, održava se običaj koledanja - ophoda koji uključuje pjevanje prigodnih pjesama, nakon čega domaćini goste časte tradicionalnim slasticama poput pašurata, hruštula, poznatih i kao kroštula i suhih smokava.
Recept za pašurate
Sastojci:
500g glatkog brašna
2 jaja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 dl mlijeka
1 žlica ruma
Korica limuna
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješati sve sastojke u glatko tijesto
Žlicom vaditi male kuglice tijesta
Pržiti u vrućem ulju do zlatno-smeđe boje
Posuti šećerom u prahu
Recept za kroštule
Sastojci:
500g glatkog brašna
3 jaja
60g maslaca
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice rakije
Korica limuna
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka
Razvaljati na tanko
Izrezati na trake i zavezati u čvorove
Pržiti u vrućem ulju
Posuti šećerom u prahu
Recepti za svečani ručak
Punjena rolada od teletine
Ovo raskošno jelo predstavlja savršen izbor za svečani ručak na blagdan Sveta tri kralja. Svojim bogatim okusom i atraktivnim izgledom, punjena rolada od teletine oduševit će sve članove obitelji i goste okupljene za blagdanskim stolom. Ovaj recept ne samo da će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce, već će i vizualno uljepšati svečanu trpezu, čineći ovaj dan još posebnijim i nezaboravnim.
Sastojci:
1,5 kg telećeg bifteka
200g poriluka
60g Dukat ementalera
12 listića svježe kadulje
12 tankih šnita šunke
100g mascarpone sira
100g maslaca
200g vrhnja za kuhanje
Začini po želji
Priprema:
Meso očistiti i istući
Posložiti kaduljine listiće i šunku
Pripremiti nadjev od poriluka, sira i mascarponea
Zarolati i peći 50-60 minuta
Punjena teleća prsa
Donosimo i alternativni recept za one koji žele tradicionalnije jelo.
Sastojci:
1 kg telećih prsa
500g mljevenog mesa
Začinsko povrće
Začini po želji
Priprema:
Napraviti džep u telećim prsima
Napuniti začinjenim mljevenim mesom
Peći na 200°C do zlatno-smeđe boje
Slatki završetak Sveta tri kralja
Iako nije strogo tradicionalno, mnoge hrvatske obitelji za Sveta tri kralja pripremaju posebne slastice. U novije vrijeme, pod utjecajem europskih običaja, neki pripremaju i kraljevski kolač (Galette des Rois), u koji se tradicionalno stavlja mali ukras, a osoba koja ga pronađe u svom komadu postaje "kralj" dana. Ovaj elegantni kolač od lisnatog tijesta punjen bademovom kremom spaja višestoljetnu tradiciju s izvanrednim okusom.
Kraljevski kolač sastojci i priprema
2 lista gotovog lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje
Za bademov krem (frangipane):
100g mljevenih badema
100g šećera
115g maslaca sobne temperature
2 jaja
Korica jedne naranče
1 žlica konjaka ili ruma (opcionalno)
½ žličice soli
Postupak pripreme:
Lisnato tijesto izrežite u dva kruga promjera 23-25 cm
Pripremite bademov krem miješanjem maslaca i šećera dok ne postane pjenasto
Dodajte mljevene bademe, jaja i ostale sastojke za krem
Na prvi krug tijesta nanesite bademov krem, ostavite 2-3 cm ruba
Umetnite figuricu ili badem u krem
Prekrijte drugim krugom tijesta i dobro stisnite rubove
Ukrasite površinu kolača nježnim zarezima u obliku uzorka
Premažite razmućenim jajetom
Pecite na 200°C oko 30-35 minuta do zlatno smeđe boje
Galette des Rois najbolje je poslužiti dok je još topao ili na sobnoj temperaturi. Tradicionalno se reže na onoliko dijelova koliko ima gostiju, pri čemu najmlađi gost odlučuje kome ide koji komad. Kolač je najbolje konzumirati na dan pripreme, iako se može čuvati do 2 dana u hladnjaku.
POGLEDAJTE VIDEO Svećenik Barun otkrio ljuti li ga što se advent sveo na kobasice, cijene i Dubai fritule










