
Pametno iskoristite ostatke pečenja: Kreativni recepti za svaki dan

Božićni blagdani donose obilje hrane, a pečenja poput purice, odojka ili patke često su zvijezde blagdanskog stola. No, što napraviti s ostacima nakon što su gosti otišli, a blagdanski stol se ispraznio? Umjesto da bacite ukusne komade mesa ili ih ostavite u hladnjaku dok ne izgube svježinu, ostatke pečenja možete pretvoriti u nova, kreativna jela. Od sočnih pita i bogatih juha, do brzih sendviča i zanimljivih salata, mogućnosti su nebrojene.
Jela od ostataka pečenog mesa
Donosimo ideje i recepte kako maksimalno iskoristiti ostatke božićnog pečenja. Spremite se za inspiraciju koja će vaše blagdanske ostatke pretvoriti u nezaboravne obroke.
Pita od ostataka pečenja
Ova pita spaja bogate okuse mesa s povrćem i lisnatim tijestom, stvarajući sočan i ukusan obrok koji se lako priprema. Možete je prilagoditi dodavanjem drugih povrća poput gljiva ili tikvica.
Pita od ostataka pečenja sastojci:
300 g ostataka pečenja (nasjeckano na manje komadiće)
2 mrkve (narezane na kockice)
1 luk (sitno nasjeckan)
200 g smrznutog graška
2 češnja češnjaka
250 ml povrtnog ili mesnog temeljca
1 žlica brašna
1 list lisnatog tijesta
Sol, papar, ružmarin i timijan po ukusu
Pita od ostataka pečenja priprema:
Na malo ulja pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte mrkvu i grašak, pirjajte nekoliko minuta.
Dodajte ostatke pečenja i pospite brašnom. Dobro promiješajte.
Polako ulijevajte temeljac uz miješanje dok se smjesa ne zgusne. Začinite po ukusu.
Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu i prekrijte lisnatim tijestom.
Zarežite tijesto kako bi para mogla izlaziti i pecite u pećnici na 200 °C dok ne postane zlatno (oko 20-25 minuta).
Sendviči s pečenjem i umakom
Topli sendviči brz su i ukusan način da iskoristite ostatke mesa. Sir se topi preko mesa, a svježe povrće dodaje hrskavost i svježinu.
Sendviči s pečenjem i umakom sastojci:
200 g ostataka pečenja (tanko narezano)
4 peciva ili kriške kruha
50 g sira (cheddar, gauda ili mozzarella)
4 žlice majoneze, senfa ili BBQ umaka
Svježa salata, rajčica i luk (po želji)
Sendviči s pečenjem i umakom priprema:
Peciva prepolovite i kratko tostirajte.
Namažite donju polovicu majonezom ili senfom.
Dodajte meso, sir i povrće po želji.
Prekrijte drugom polovicom peciva i zagrijte u tosteru ili pećnici dok se sir ne otopi.
Juha od pečenja
Bogata i ukusna juha koja koristi arome pečenja, savršena za hladne dane. Meso, povrće i temeljac čine savršeno uravnotežen obrok.
Juha od pečenja sastojci:
200 g ostataka pečenja (nasjeckano)
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 celer (nasjeckan)
1 krumpir (nasjeckan)
1 luk (sitno nasjeckan)
1 l povrtnog ili mesnog temeljca
Lovorov list, sol, papar
Juha od pečenja priprema:
Na malo ulja pirjajte luk dok ne omekša.
Dodajte mrkvu, celer i krumpir te pirjajte nekoliko minuta.
Dodajte meso i prelijte temeljcem. Dodajte lovorov list i začine.
Kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta, dok povrće ne omekša.
Tjestenina s mesom i povrćem
Brz i ukusan obrok koji spaja ostatke mesa, povrće i tjesteninu. Savršen recept za jednostavan ručak ili večeru.
Tjestenina s mesom i povrćem sastojci:
200 g ostataka pečenja (nasjeckano)
300 g tjestenine (penne, fusilli ili špageti)
1 tikvica (narezana na kockice)
2 rajčice (nasjeckane)
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
50 g parmezana
Tjestenina s mesom i povrćem priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Na maslinovom ulju pirjajte češnjak, tikvicu i rajčicu dok ne omekšaju.
Dodajte meso i kratko pirjajte.
Umiješajte kuhanu tjesteninu i pospite parmezanom prije posluživanja.
Palačinke s mesom i povrćem
Slane palačinke punjene mesom i povrćem izvrstan su način da ostatke pretvorite u novo, zanimljivo jelo.
Sastojci za palačinke:
2 jaja
200 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
150 g brašna
Prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
200 g ostataka pečenja (nasjeckano)
1 luk
1 paprika
100 ml vrhnja za kuhanje
Sol i papar
Palačinke s mesom i povrćem priprema:
Ispecite tanke palačinke od navedenih sastojaka.
Na malo ulja pirjajte luk i papriku, dodajte meso i vrhnje te začinite.
Punite palačinke mesom i povrćem, zarolajte i poslužite.
Tortilje s mesom i povrćem
Brz i jednostavan ručak ili večera koja spaja ostatke mesa i svježe povrće u tortiljama.
Tortilje s mesom i povrćem sastojci:
4 tortilje
200 g ostataka pečenja (nasjeckano)
1 svježi krastavac (nasjeckan)
1 rajčica (nasjeckana)
50 g naribanog sira
2 žlice majoneze ili jogurta
Tortilje s mesom i povrćem priprema:
Na tortilju stavite meso, povrće, sir i umak.
Zarolajte tortilju i po želji je kratko zagrijte na suhoj tavi ili u pećnici.
Rižoto s mesom
Ukusan i aromatičan rižoto koji koristi ostatke mesa za dodatnu dubinu okusa.
Rižoto s mesom sastojci:
200 g ostataka pečenja (nasjeckano)
1 šalica riže
1 luk (nasjeckan)
1 mrkva (narezana na kockice)
500 ml temeljca
50 g parmezana
Rižoto s mesom priprema:
Na ulju pirjajte luk i mrkvu.
Dodajte rižu i pirjajte dok ne postane staklasta.
Polako dodajte temeljac uz miješanje, dok riža ne omekša.
Pred kraj umiješajte meso i parmezan.
POGLEDAJTE VIDEO: Godišnje bacimo preko 70 kilograma hrane po stanovniku. Iznenadit ćete se kad vidite statistiku










