ZA SVAKOG PO NEŠTO /

Što napraviti kao prilog uz roštilj? Donosimo nekoliko fantastičnih ideja

Razmislite o namirnicama koje volite jesti svakodnevno i samo ih stavite na roštilj, a ako vam nedostaje ideja za prilog, mi imamo hrpu prijedloga!

VOYO logo
VOYO logo

Želite oduševiti ekipu roštiljem o kojem će se pričati godinama? Za odlično iskustvo bitan je odabir pravog mesa, idealne marinade za određeni tip mesa, ali i točna procjena količine mesa kako nakon roštilja ne bi bilo gladnih. No što je s prilozima? Iako je kruh najčešća i najjednostavnija opcija, roštilj ne mora biti dosadan. Kao prilog možete iskoristiti krumpir, papriku, tikvice pa čak i rižu. Istražili smo nekoliko odličnih ideja za priloge uz roštilj koji će biti po svačijem ukusu.

Prilozi uz roštilj

Za roštilj možete imati tople ili hladne priloge. Pod tople priloge će spadati povrće i kruh koje pečete na roštilju zajedno s mesom ili prilozi koje pripremite kod kuće i donesete na roštilj u vatrostalnoj posudi, a kao hladne priloge možete odabrati nekoliko različitih salata. Na roštilju možete ispeći šampinjone, papriku, rajčicu, luk, tikvice, patlidžane, poriluk, batat i šparoge. Povrće možete narezati na komade, ovisno o kojem se radi ili izrezati na manje komade, napraviti ražnjiće i ispeći ražnjiće od povrća koji će biti i dekorativni dio vašeg roštilja, ali i vrlo ukusan.   

Pečeni kruh

Pečenjem kruha na roštilju okus kvasca u kruhu dolazi do izražaja. Kore postaju hrskavije, zagrijana unutrašnjost dobije mekanu teksturu, a okus plamena dodaje posebnu notu bogatstvu okusa. Kruh na roštilju izuzetno je jednostavan za pripremu.

Pečeni kruh sastojci:

Štruca kruha po želji

Maslinovo ulje

Pečeni kruh priprema:

Narežite kruh na kriške debljine četiri do pet centimetara. Važno je da sve kriške budu jednake debljine kako bi se kruh na roštilju ravnomjerno ispekao.

Obje strane kruha premažite maslinovim uljem kako ne bi zagorio, već dobio ukusnu i hrskavu teksturu.

Stavite kriške na roštilj i pecite dok ne dobiju tragove žara i dok ne budu lagano tostirane, dvije do tri minute.

Okrenite kruh na roštilju i pecite s druge strane dok na njima ne nastanu tragovi roštilja još dvije do tri minute.

Pečeni krumpir

Uz kruh, drugi popularni prilog je pečenu krumpir. Za pripremu se obično koristi začinsko bilje i parmezan, ali čak i čista sol i papar mogu biti nevjerojatni. Pripremate ga kod kuće i donosite na roštilj u vatrostalnoj posudi kako bi ostao topao. 

Pečeni krumpir sastojci:

5-6 krumpira

60 ml maslinovog ulja

1 1/2 žličice soli

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

6 režnja češnjaka - protisnutog

2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina

Pečeni krumpir priprema:

Krumpir prerežite na pola ili četvrtine i stavite u zdjelu s maslinovim uljem, soli, paprom i češnjakom te miješajte dok se krumpir dobro ne prekrije.

Krumpir prebacite na pleh i rasporedite u jedan sloj. Pecite u pećnici 45 minuta do sat vremena na 180 °C ili dok ne porumene i postanu hrskave.

Dva puta preokrenite lopaticom tijekom kuhanja kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.

Izvadite krumpire iz pećnice, pospite peršinom, začinite po želji i poslužite vruće.

Ražnjići od povrća

Ražnjići od povrća mogu se pripremati na tavi ili na roštilju. Povrće na roštilju daje dimljeni okus svakom zalogaju, a ljepota ovog priloga je što ga možete u potpunosti prilagoditi svojim preferencama. Izaberite povrće prema želji i pripremite ga u obliku ražnjića.  

Ražnjići od povrća sastojci:

1 tikvica

1/2 crvene paprike bez sjemenki

1/2 crvenog luka

8 smeđih gljiva

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žličica košer soli

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

Ražnjići od povrća priprema:

Operite i narežite povrće na veličine zalogaja.

Nanesite povrće naizmjenično na ražnjiće.

Stavite povrće na roštilj i pecite tri do pet minuta sa svake strane, odnosno dok povrće ne poprimi zlatnu boju.

Riža na crveno

Riža na crveno prilog je koji ćete brzo pripremiti, ne treba vam puno sastojaka, a okusom se savršeno slaže uz mesna jela. Dapače, iako se ovaj prilog ne vidi često na roštiljadama super je za one koji žele malo konkretniji obrok. Možete ga napraviti u alkoholnoj ili bezalkoholnoj varijanti. 

Riža na crveno sastojci:

šalica riže

1 manji luk

2 i pol šalice vode

2 žličice ajvara

crvena slatka paprika

Pola šalice vina

začini (sol, papar, bosiljak, peršin)

kockica maslaca

Riža na crveno priprema:

Na kockici maslaca popržite sitno narezani luk.

Kada luk poprimi zlatnu boju dodajte šalicu riže te dobro pomiješajte.

Zatim dodajte vodu i vino.

Ostavite da se sve zajedno dinsta do pet minuta te dodajte ajvar, jednu žličicu crvene slatke paprike i začine prema želji (sol, papar).

Ostavite da se krčka još 10 minuta, a prema potrebi dodajte vodu.

Za kraj dodajte bosiljak i peršin.

Salata od kupusa

Salata od kupusa odličan je hladni prilog koji se savršeno slaže uz razna mesna jela s roštilja. Lagana je, hrskava i brzo gotova, a dodatak kruške i oraha daje joj poseban twist koji će oduševiti goste. Idealna je za ljetne roštiljade kada želite nešto svježe, ali zanimljivo.

Salata od kupusa sastojci:

kupus

kruška

limunov sok

orasi

papar

maslinovo ulje

sol

Salata od kupusa priprema:

Narežite kupus i krušku na tanke trakice.

U velikoj zdjeli pomiješajte kupus, krušku i grubo nasjeckane orahe.

Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.

Sve dobro izmiješajte i po želji dodajte još začina.

Salata od krastavaca s jogurtom

Ako tražite hladan, kremasti i super osvježavajući prilog uz roštilj, salata od krastavaca s jogurtom je savršen izbor. Brzo se priprema, lagana je i savršeno paše uz sve vrste mesa. Idealna za vruće dane kada treba nešto što će rashladiti topli roštilj.

Salata od krastavaca s jogurtom sastojci:

krastavci

sol

papar

jogurt

limunov sok (po želji)

češnjak (po želji)

Salata od krastavaca s jogurtom priprema:

Narežite krastavce na tanke ploške.

Posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu, pa ih lagano ocijedite.

Dodajte im jogurt i po želji malo limunovog soka.

Za jači okus možete dodati i sitno sjeckani ili zgnječeni češnjak.

Začinite paprom, sve dobro promiješajte i poslužite ohlađeno.

Salata od krastavaca i rajčice

Ako želite malo bogatiju verziju klasične salate samo s krastavcem, probajte kombinaciju s rajčicom i lukom. Ova šarena i sočna salata unosi dodatnu svježinu i savršen je dodatak uz meso s roštilja.

Salata od krastavaca i rajčice sastojci:

svježi krastavci

rajčice

luk

limunov sok

sol

papar

Salata od krastavaca i rajčice priprema:

Narežite krastavce, rajčice i luk na manje komade.

Stavite sve u zdjelu i začinite limunovim sokom, soli i paprom.

Dobro promiješajte i poslužite ohlađeno.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska ulja briljirala na natjecanju. 80 posto nagrađeno, najviše priznanja Pakoštanima

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali