
Što jesti na blagdane ako ne jedete meso? Donosimo vegetarijanski božićni meni

Kada stignu Božić i Nova godina, vegetarijanci i vegani nepravedno su zanemareni jer svi govore o sarmama, odojcima i ostalim tradicionalnim jelima (naravno, s mesom). Bilo da idete na obiteljski ručak ili pozivate goste k sebi, mogao bi nastati priličan neugodnjak ako ste tek nedavno odlučili ne jesti meso.
U prvom slučaju, članovi obitelji koji pripremaju ručak jednostavno trebaju prihvatiti vaše prehrambene navike. Lijepo ih zamolite da pripreme nešto što volite, a ne uključuje meso ili u krajnjem slučaju, vi ponesite nešto što ste sami pripremili. Ovako nećete doći praznih ruku, a i moći ćete jesti što volite.
Božićni ručak za vegetarijance
Ako vi pripremate božićni ručak, vjerojatno se pitate morate li poslužiti meso. Vjerujemo da je vegetarijancima i veganima teže pripremiti nešto mesno nego obratno pa bi najbolje bilo da napravite i ono što vi volite jesti, ali i ono što vole jesti ostali članovi obitelji i prijatelji, a ne uključuje meso. Ako baš inzistiraju, predložite im da sa sobom ponesu neko mesno jelo da ne ostanu gladni. Kako biste se inspirirali za nadolazeće blagdane, pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela koji će zasigurno oduševiti i 'mesojede'.
Vegetarijanska sarma
Vegetarijanska sarma ukusna je i zdravija alternativa klasičnoj sarmi, prilagođena onima koji ne jedu meso, ali žele uživati u bogatstvu okusa ovog omiljenog jela.
Vegetarijanska sarma sastojci:
300 g sojinih ljuskica
500 g kiselog kupusa
200 g dimljenog seitana
50 g riže
žlica mljevene crvene paprike
žlica brašna
1/2 dl ulja
žlica koncentrata rajčice
sol, papar, malo peršina
Vegetarijanska sarma priprema:
Popržite rižu i sojine ljuskice na malo ulja, dodajte nasjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.
Operite listove kiselog kupusa, nadjenite ih smjesom te savijte i dobro učvrstite krajeve.
Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložite sarme.
Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana, a odozgo složite listove kupusa te sve prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.
Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte nekoliko minuta i prelijte preko sarmi.
Namaz od bijelog graha
Ovaj zdravi namaz bogat je proteinima i vlaknima, a savršeno se slaže uz svježe povrće, tostirani kruh ili kao umak za grickalice.
Namaz od bijelog graha sastojci:
500g kuhanog bijelog graha
1 češanj češnjaka
sol (po želji)
prstohvat crvene paprike
sjeckani peršin
Namaz od bijelog graha priprema:
Češnjak nasjeckajte ili ga izgnječite te ga dodajte kuhanom grahu.
Grah, zajedno s bijelim lukom i začinima, dobro izgnječite ili usitnite u blenderu.
Posipajte peršinom i poslužite uz svježi kruh.
Pečenka od seitana s povrćem
Pečenka od seitana s povrćem izvrstan je vegetarijanski ili veganski glavni obrok koji spaja bogat okus seitana s aromatično pripremljenim povrćem.
Pečenka od seitana s povrćem sastojci:
1 kg seitana
1 kg krumpira
500 g paprike
500 g mrkve
500 g artičoka
300 g graška
za marinadu: 1 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, ružmarin, papar, sol, češnjak, origano
Pečenka od seitana s povrćem priprema:
Seitan narežite na komade i marinirajte 24 sata u marinadi od maslinova ulja, sojinog umaka i začina.
Pecite ga na 180°C oko 30-40 minuta. Nauljite krumpire i mrkvu, začinite ih te pecite na 180°C oko 30-40 minuta.
Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodajte ostalo povrće i pecite sve zajedno još 10 minuta.
Za prilog poslužite francusku salatu s majonezom bez jaja.
Juha od bundeve
Juha od bundeve kremasto je, bogato i hranjivo jelo koje savršeno grije tijekom hladnijih dana te je odličan izbor za vegeterijanski ručak.
Juha od bundeve sastojci:
1 kg očišćene bundeve
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
1 lovorov list
muškatni oraščić
1 dl vrhnja za kuhanje na biljnoj bazi
4 žlice bučinih sjemenki
maslinovo ulje, sol i papar
Juha od bundeve priprema:
Narežite buču na manje kocke, luk na sitnije komade, a češnjak zgnječite.
Luk i češnjak popržite na malo maslinova ulja.
Dodajte bundevu i lovorov list te sve zalijte litrom vode.
Kada zavrije, kuhajte još 20 minuta.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, a lovorov list maknite.
Juhu doradite štapnim mikserom dok nije gusta i glatka.
Dodajte vrhnje za kuhanje i ukrasite bučinim sjemenkama.
Kroketi od brokule
Kroketi od brokule ukusno su i zdravo jelo koje savršeno spaja hranjivost povrća s hrskavom teksturom.
Kroketi od brokule sastojci:
225 g brašna od slanutka
2 žličice soli
½ žličice praška za pecivo
300 ml hladne vode
700 g brokule (narezane na cvjetove)
začini po želji (kurkuma, korijander, ljuta paprika)
Kroketi od brokule priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo.
Smjesi polako dodajte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko, ali dovoljno gusto tijesto.
Cvjetove brokule umačite u tijesto i stavljajte u vruće ulje.
Krokete pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi.
Izvadite ih i stavite na paprinati ubrus da se ocijede.
Čokoladne kuglice
Čokoladne kuglice su brza, jednostavna i neodoljivo slatka poslastica koja osvaja na prvi zalogaj.
Čokoladne kuglice sastojci:
10 datulja bez koštica
1 šaka badema
2 žlice eko kakao praha
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica kokosovog brašna
voda
Čokoladne kuglice priprema:
Datulje stavite u kipuću vodu neka odstoje oko 15 minuta.
Za to vrijeme usitnite bademe te ih pomiješajte s kakao prahom, kokosovim uljem i brašnom.
Kada su datulje dovoljno omekšale, dodajte ih u smjesu te sve zajedno dobro izradite štapnim mikserom.
Po potrebi dodajte malo vode.
Smjesu stavite u zamrzivač na 15-20 minuta.
Od nje zatim oblikujte kuglice te ih uvaljajte u kokosovo brašno.
Spremite ih u posudu te čuvajte do jutra u hladnjaku.
Mogu se konzumirati i odmah, no boljeg su okusa kada odstoje.
Puding od chia sjemenki s voćem
Puding od chia sjemenki s voćem lagan je, hranjiv i osvježavajući deser koji se priprema u svega nekoliko koraka. Chia sjemenke, poznate po svom bogatstvu vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina, natapaju se u mlijeku ili biljnom napitku (poput bademovog ili kokosovog) dok ne dobiju kremastu teksturu sličnu pudingu.
Puding od chia sjemenki s voćem sastojci:
1 šalica biljnog mlijeka (badem, kokos, riža)
1/4 šalica chia sjemenki
3 žlice šećera (ili nekog drugog zaslađivača po želji)
voće po želji
Puding od chia sjemenki s voćem priprema:
Sameljite chia sjemenke ili ih dobro izgnječite u mužaru.
Voće, zaslađivač i mlijeko izmiksajte u blenderu.
U smjesu dodajte mljevene chia sjemenke i dobro promiješajte.
Puding usuti u male posudite i staviti u hladnjak na 2-3 sata. Poslužiti hladno.
Veganski mramorni kuglof
Veganski mramorni kuglof sastojci:
150 g omekšalog veganskog/posnog margarina
250 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
4 žlice mljevenih lanenih sjemenki
12 žlica vode
1 prašak za pecivo
300 g bezglutenskog brašna
2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (badem, kokos, soja)
40 g kakaa
Veganski mramorni kuglof priprema:
Lanene sjemenke stavite u vodu i pustite da odstoje.
Mikserom izmiješajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte smjesu od lanenih sjemenki.
Dodajte 2 dl mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjedinite.
Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dodajte kakao razmućen s 3 žlice mlijeka.
Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite kako se kolač ne bi zalijepio.
Iz obje posude istodobno ulijte smjesu u kalup (neka vam pomognu ukućani).
Pecite ga 50-60 minuta na 180-200 °C. Čačkalicom obvezno provjerite da kuglof nije sirov.
Ako je izvana pečen, a iznutra sirov, prekrijte ga aluminijskom folijom do kraja pečenja.
POGLEDAJTE VIDEO: Adventska ludnica: Fritule skuplje od škampa, ali na njih se čeka i 45 minuta!


















