SVIDJET ĆE SE I MESOJEDIMA /

Što jesti na blagdane ako ne jedete meso? Donosimo vegetarijanski božićni meni

Pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela

VOYO logo
VOYO logo

Kada stignu Božić i Nova godina, vegetarijanci i vegani nepravedno su zanemareni jer svi govore o sarmama, odojcima i ostalim tradicionalnim jelima (naravno, s mesom). Bilo da idete na obiteljski ručak ili pozivate goste k sebi, mogao bi nastati priličan neugodnjak ako ste tek nedavno odlučili ne jesti meso.

U prvom slučaju, članovi obitelji koji pripremaju ručak jednostavno trebaju prihvatiti vaše prehrambene navike. Lijepo ih zamolite da pripreme nešto što volite, a ne uključuje meso ili u krajnjem slučaju, vi ponesite nešto što ste sami pripremili. Ovako nećete doći praznih ruku, a i moći ćete jesti što volite.

Božićni ručak za vegetarijance

Ako vi pripremate božićni ručak, vjerojatno se pitate morate li poslužiti meso. Vjerujemo da je vegetarijancima i veganima teže pripremiti nešto mesno nego obratno pa bi najbolje bilo da napravite i ono što vi volite jesti, ali i ono što vole jesti ostali članovi obitelji i prijatelji, a ne uključuje meso. Ako baš inzistiraju, predložite im da sa sobom ponesu neko mesno jelo da ne ostanu gladni. Kako biste se inspirirali za nadolazeće blagdane, pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela koji će zasigurno oduševiti i 'mesojede'.

Vegetarijanska sarma

Vegetarijanska sarma ukusna je i zdravija alternativa klasičnoj sarmi, prilagođena onima koji ne jedu meso, ali žele uživati u bogatstvu okusa ovog omiljenog jela.

Vegetarijanska sarma sastojci:

300 g sojinih ljuskica

500 g kiselog kupusa

200 g dimljenog seitana

50 g riže

žlica mljevene crvene paprike

žlica brašna

1/2 dl ulja

žlica koncentrata rajčice

sol, papar, malo peršina

Vegetarijanska sarma priprema:

Popržite rižu i sojine ljuskice na malo ulja, dodajte nasjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.

Operite listove kiselog kupusa, nadjenite ih smjesom te savijte i dobro učvrstite krajeve.

Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložite sarme.

Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana, a odozgo složite listove kupusa te sve prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.

Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte nekoliko minuta i prelijte preko sarmi.

Namaz od bijelog graha

Ovaj zdravi namaz bogat je proteinima i vlaknima, a savršeno se slaže uz svježe povrće, tostirani kruh ili kao umak za grickalice.

Namaz od bijelog graha sastojci:

500g kuhanog bijelog graha

1 češanj češnjaka

sol (po želji)

prstohvat crvene paprike

sjeckani peršin

Namaz od bijelog graha priprema:

Češnjak nasjeckajte ili ga izgnječite te ga dodajte kuhanom grahu.

Grah, zajedno s bijelim lukom i začinima, dobro izgnječite ili usitnite u blenderu.

Posipajte peršinom i poslužite uz svježi kruh.

Pečenka od seitana s povrćem

Pečenka od seitana s povrćem izvrstan je vegetarijanski ili veganski glavni obrok koji spaja bogat okus seitana s aromatično pripremljenim povrćem.

Pečenka od seitana s povrćem sastojci:

1 kg seitana

1 kg krumpira

500 g paprike

500 g mrkve

500 g artičoka

300 g graška

za marinadu: 1 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, ružmarin, papar, sol, češnjak, origano

Pečenka od seitana s povrćem priprema:

Seitan narežite na komade i marinirajte 24 sata u marinadi od maslinova ulja, sojinog umaka i začina.

Pecite ga na 180°C oko 30-40 minuta. Nauljite krumpire i mrkvu, začinite ih te pecite na 180°C oko 30-40 minuta.

Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodajte ostalo povrće i pecite sve zajedno još 10 minuta.

Za prilog poslužite francusku salatu s majonezom bez jaja.

Juha od bundeve

Juha od bundeve kremasto je, bogato i hranjivo jelo koje savršeno grije tijekom hladnijih dana te je odličan izbor za vegeterijanski ručak.

Juha od bundeve sastojci:

1 kg očišćene bundeve

1 crveni luk

1 češanj češnjaka

1 lovorov list

muškatni oraščić

1 dl vrhnja za kuhanje na biljnoj bazi

4 žlice bučinih sjemenki

maslinovo ulje, sol i papar

Juha od bundeve priprema:

Narežite buču na manje kocke, luk na sitnije komade, a češnjak zgnječite.

Luk i češnjak popržite na malo maslinova ulja.

Dodajte bundevu i lovorov list te sve zalijte litrom vode.

Kada zavrije, kuhajte još 20 minuta.

Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, a lovorov list maknite.

Juhu doradite štapnim mikserom dok nije gusta i glatka.

Dodajte vrhnje za kuhanje i ukrasite bučinim sjemenkama.

Kroketi od brokule

Kroketi od brokule ukusno su i zdravo jelo koje savršeno spaja hranjivost povrća s hrskavom teksturom.

Kroketi od brokule sastojci:

225 g brašna od slanutka

2 žličice soli

½ žličice praška za pecivo

300 ml hladne vode

700 g brokule (narezane na cvjetove)

začini po želji (kurkuma, korijander, ljuta paprika)

Kroketi od brokule priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo.

Smjesi polako dodajte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko, ali dovoljno gusto tijesto.

Cvjetove brokule umačite u tijesto i stavljajte u vruće ulje.

Krokete pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi.

Izvadite ih i stavite na paprinati ubrus da se ocijede.

Čokoladne kuglice

Čokoladne kuglice su brza, jednostavna i neodoljivo slatka poslastica koja osvaja na prvi zalogaj.

Čokoladne kuglice sastojci:

10 datulja bez koštica

1 šaka badema

2 žlice eko kakao praha

1 žlica kokosovog ulja

1 žlica kokosovog brašna

voda

Čokoladne kuglice priprema:

Datulje stavite u kipuću vodu neka odstoje oko 15 minuta.

Za to vrijeme usitnite bademe te ih pomiješajte s kakao prahom, kokosovim uljem i brašnom.

Kada su datulje dovoljno omekšale, dodajte ih u smjesu te sve zajedno dobro izradite štapnim mikserom.

Po potrebi dodajte malo vode.

Smjesu stavite u zamrzivač na 15-20 minuta.

Od nje zatim oblikujte kuglice te ih uvaljajte u kokosovo brašno.

Spremite ih u posudu te čuvajte do jutra u hladnjaku.

Mogu se konzumirati i odmah, no boljeg su okusa kada odstoje.

Puding od chia sjemenki s voćem

Puding od chia sjemenki s voćem lagan je, hranjiv i osvježavajući deser koji se priprema u svega nekoliko koraka. Chia sjemenke, poznate po svom bogatstvu vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina, natapaju se u mlijeku ili biljnom napitku (poput bademovog ili kokosovog) dok ne dobiju kremastu teksturu sličnu pudingu.

Puding od chia sjemenki s voćem sastojci:

1 šalica biljnog mlijeka (badem, kokos, riža)

1/4 šalica chia sjemenki

3 žlice šećera (ili nekog drugog zaslađivača po želji)

voće po želji

Puding od chia sjemenki s voćem priprema:

Sameljite chia sjemenke ili ih dobro izgnječite u mužaru.

Voće, zaslađivač i mlijeko izmiksajte u blenderu.

U smjesu dodajte mljevene chia sjemenke i dobro promiješajte.

Puding usuti u male posudite i staviti u hladnjak na 2-3 sata. Poslužiti hladno.

Veganski mramorni kuglof

Veganski mramorni kuglof sastojci:

150 g omekšalog veganskog/posnog margarina

250 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

4 žlice mljevenih lanenih sjemenki

12 žlica vode

1 prašak za pecivo

300 g bezglutenskog brašna

2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (badem, kokos, soja)

40 g kakaa

Veganski mramorni kuglof priprema:

Lanene sjemenke stavite u vodu i pustite da odstoje.

Mikserom izmiješajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte smjesu od lanenih sjemenki.

Dodajte 2 dl mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjedinite.

Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dodajte kakao razmućen s 3 žlice mlijeka.

Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite kako se kolač ne bi zalijepio.

Iz obje posude istodobno ulijte smjesu u kalup (neka vam pomognu ukućani).

Pecite ga 50-60 minuta na 180-200 °C. Čačkalicom obvezno provjerite da kuglof nije sirov.

Ako je izvana pečen, a iznutra sirov, prekrijte ga aluminijskom folijom do kraja pečenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Adventska ludnica: Fritule skuplje od škampa, ali na njih se čeka i 45 minuta!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali